Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινίασε σήμερα τον διάλογο με την κοινωνία με την παρουσίαση των προτάσεών του που αφορούν τις θεσμικές αλλαγές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις προκαταρκτικές προτάσεις του στα πλαίσια της διαβουλευτικής τακτικής που εφαρμόζει πριν από τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων του κυβερνητικού του προγράμματος.
Αναγνωρίζοντας το υπαρκτό πρόβλημα που αφορά τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι επέλεξε να εγκαινιάσει τη διαβούλευση του με την κοινωνία παρουσιάζοντας σαν πρώτη θεματική ενότητα τα μέτρα που εισηγείται προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Αφού τόνισε ότι η βάση επιτυχίας κάθε συλλογικής προσπάθειας αποτελεί η διαβούλευση, πρόσθεσε ότι «θέλει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις απόψεις της νέας γενιάς, που σε ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει μακριά από την πολιτική».
Στο ακροατήριο της σημερινής συγκέντρωσης, εκτός από τους δημοσιογράφους ήταν προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φοιτητές.
Πριν από την παρουσίαση των προτάσεων του Νίκου Αναστασιάδη, προβλήθηκε σχετικό φιλμ στο οποίο απεικονίζεται το υπαρκτό πρόβλημα της διογκούμενης, τα τελευταία χρόνια, απαξίωσης του λαού και ειδικότερα των νέων, έναντι του πολιτικού συστήματος.
Στη συνέχεια ο υποψήφιος πρόεδρος, ανέβηκε στο βήμα και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις του, τη συνοδεία διαφανειών και γραφικών παραστάσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε προτάσεις στη βάση τεσσάρων πυλώνων θεσμικών αλλαγών που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.
Αφού τόνισε ότι «οι πολιτικοί οφείλουμε να καταστούμε περισσότερο υπόλογοι γι αυτά που κάνουμε και γι αυτά που δεν κάνουμε», ανέπτυξε τον πρώτο πυλώνα ο οποίος, όπως είπε, στηρίζεται στην έννοια της πολιτικής ευθύνης και της πολιτικής λογοδοσίας. Πρότεινε:
· Τη θεσμοθέτηση των ευθυνών του προέδρου, των υπουργών και πολιτειακών αξιωματούχων για όποιες αστικές και ποινικές ευθύνες.
· Τον καθορισμό των αδικημάτων για τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικά.
· Τον εκσυγχρονισμό των νόμων για ποινικούς ανακριτές και ερευνητικές επιτροπές. Τα ομόφωνα ευρήματά τους πρέπει να είναι υποχρεωτικά για τον υπό διερεύνηση αξιωματούχο του κράτους.
· Τον εκσυγχρονισμό των προνοιών του Συντάγματος για της ασυλία των βουλευτών, ώστε να διευκρινίζεται τι ακριβώς προστατεύει η βουλευτική ασυλία.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο κ. Αναστασιάδης προτείνει θεσμικές αλλαγές, για περιορισμό θητειών πολιτειακών αξιωματούχων ως εξής:
· Να περιοριστούν σε δύο οι συνεχείς θητείες του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας ή όποιου άλλου έχει εκτελεστική εξουσία (π.χ. δήμαρχοι).
· Για τους βουλευτές και τους δημοτικούς συμβούλους η επανεκλογή να περιοριστεί σε τρεις συνεχείς θητείες.
Παράλληλα, για την πάταξη της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας στο δημόσιο βίο, είπε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ουσιαστική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες. Γι’ αυτό και προτείνει:
· Τη θεσμοθετημένη πλέον υποχρέωση των πολιτειακών αξιωματούχων του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημοσίων υπαλλήλων προϊσταμένων τομέων διοίκησης, μελών Διοικητικών Συμβουλίων και διευθύνσεων Ημικρατικών Οργανισμών και άλλων, όπως δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.
· Για σκοπούς αυστηρού και αντικειμενικού ελέγχου και αξιολόγησης των στοιχείων, προτείνω τη σύσταση ειδικού σώματος ορκωτών λογιστών – ελεγκτών, ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση ανεξάρτητων θεσμών και διαδικασιών ώστε να ενισχύουν και να διασφαλίζουν την ισοπολιτεία και την αξιοκρατία και ταυτόχρονα να καταπολεμούν το νεποτισμό και την αναξιοκρατία.
Εισηγείται:
· Οι διορισμοί μελών σε νευραλγικές Επιτροπές του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως των μελών της ΕΔΥ, της ΕΕΥ, των μελών των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών ή και των όποιων άλλων αποτελούν προνόμιο διορισμού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το υπουργικό, να γίνονται με βάση κριτήρια, που αφορούν τα σχετικά με τη θέση προσόντα και πείρα, και κατόπιν διαβούλευσης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
· Θεσμοθέτηση Επιτροπής Προσλήψεων και Προαγωγών σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, σύμφωνα με όσα ισχύουν και για τις Επιτροπές Δημόσιας ή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Ο τέταρτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της συμμετοχής των ίδιων των πολιτών στη πολιτική διαδικασία.
Προτείνει:
· Την αυτόματη εγγραφή των εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους
· την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Για σκοπούς αποκέντρωσης, όπως συμβαίνει σήμερα κατά κανόνα στην Ευρώπη, προτείνει:
· Περισσότερη διοικητική αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια στους δήμους.
Ολοκληρώνοντας, ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης κατάθεσε και την πρόταση που πιστεύει ότι βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το χώρο της πολιτικής, τις οριζόντιας ψηφοφορίας. «Αυτή η πρόταση», είπε, «προάγει ένα πολιτικό πολιτισμό μετριοπάθειας και συναίνεσης και αποθαρρύνει ακρότητες και δογματισμούς».
Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε στη συνέχεια τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά ερωτήσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις των παρευρισκομένων, τις οποίες κατέγραψε στο πλαίσιο της πρόθεσής του να εμπλουτίσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα με προτάσεις και ιδέες προϊόντα του διαλόγου με την κοινωνία που εγκαινίασε χθες και θα κορυφώσει τους επόμενους μήνες.
Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την δείτε εδώ