Ο βουλευτής Λεμεσού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ανδρέας Ζ. Κυπριανού με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρεται στην έξαρση των κλοπών και στην αδυναμία εξιχνίασής τους:
Τα στοιχεία που δίνει η Αστυνομία για τις διαρρήξεις, τις κλοπές και τα εγκλήματα κατά περιουσίας στην πόλη της Λεμεσού επιβεβαιώνουν δυστυχώς αυτό που όλοι οι πολίτες αισθάνονται. Παρατηρείται ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων στο εκπλητικό αυξητικό ποσοστό του 32% τους πρώτους μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα σημειώνεται και κάθετη πτώση στο ποσοστό εξιχνίασής τους, από το 24% το 2009 στο μόλις 6% το 2010.
Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και πρέπει να καταγραφούν με απλά λόγια, βάσει της απάντησης που μου απηύθυνε σε γραπτό ερώτημά μου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης:
Τους πρώτους 5 μήνες του 2010 καταγγέλθηκαν 590 διαρρήξεις και κλοπές στην πόλη της Λεμεσού σε σύγκριση με 448 την ίδια περίοδο το 2009 – ποσοστό αύξησης 31,8%.
Από τις 590 υποθέσεις του 2010 εξυχνιάστηκαν μόλις οι 37 – ποσοστό 6,27%. Το αντίστοιχο 5μηνο του 2009 είχαν εξιχνιαστεί οι 109 από τις 448 υποθέσεις, δηλαδή ποσοστό 24,33%.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του κάνει διαπιστώσεις ως προς το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποδίδει στην οικονομική κρίση, στην αύξηση της νεανικής παραβατικότητας και στο υψηλό ποσοστό των αλλοδαπών που ενέχονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις.
Καταγράφω επίσης την επισήμανση του υπουργείου ότι «μεγάλος αριθμός διαρρηκτών είναι ανήλικοι» το οποίο συνδέει με τη διάβρωση του θεσμού της οικογένειας.
Ωστόσο στο «δια ταύτα» το υπουργείο δείχνει να σηκώνει τα χέρια. Το ότι η κοινωνία μας έχει αλλάξει αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ερώτημα είναι αν και η αστυνομία μας έχει αλλάξει για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να προστατεύσει τον Κύπριο πολίτη και την περιουσία του. Αυξάνει λέει τις περιπόλους σε περιοχές υψηλού κινδύνου και εισηγείται στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.
Πιστεύω ότι το ζήτημα της προστασίας του πολίτη και της περιουσίας του θα πρέπει να μπει κάτω από επιστημονικό φακό και να συσχετιστεί αφενός με την βαθύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών, καθώς και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αστυνομίας. Αυτό σημαίνει παραγωγή πολιτικής και σε αυτήν θα πρέπει να ασκηθεί η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια για να μην παρακολουθεί τους αυξητικούς αριθμούς διαρρήξεων και κλοπών και τα ανύπαρκτα ποσοστά εξιχνίασης τους.