Η επίτροπος Υγείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Στέλλα Κυριακίδου με σημερινή ανακοίνωση θέτει σειρά ερωτημάτων προς υπουργό Υγείας για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων:
Ο τέως υπουργός Υγείας ενώ αρχικά υποσχέθηκε πολλά στους ασθενείς για το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, στο τέλος άλλα ανακοίνωσε, αποτυγχάνοντας έτσι να πείσει για τις μειώσεις των τιμών αυτών και το όφελος που θα έχει ο πολίτης.
Ενώ είχε υποσχεθεί μείωση των τιμών των φαρμάκων τουλάχιστον κατά μέσο όρο 20%, κατέληξε να “πανηγυρίζει” για τιμές με μείωση κατά μέσο όρο το 7%.
Ο υπουργός Υγείας πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις του, γνωρίζοντας πάντα ότι η τιμολογιακή πολιτική είναι απόλυτη ευθύνη του υπουργού Υγείας.
1. Ανακοινώθηκε επικαιροποίηση των τιμών κάθε δύο χρόνια. Αυτό όμως είναι κάτι που υποχρεωτικά έπρεπε να γίνεται, καθώς υπήρχε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2004! Αυτό που πρέπει να απαντηθεί σήμερα είναι γιατί τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν επικαιροποίηση, και γιατί τώρα θα γίνεται κάθε δύο χρόνια και όχι τουλάχιστον κάθε χρόνο; Πώς θα προστατεύσει αυτό τον Κύπριο ασθενή;
2. Τι ποσοστό της αγοράς κατέχουν τα φάρμακα με κόστος κάτω των €50 (στα οποία δεν άλλαξε τίποτα από το ποσοστό κέρδους), και τι ποσοστό της αγοράς κατέχουν τα φάρμακα από €50 και πάνω;
3. Χρεώνοντας €1 ανά συνταγή δεν υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της τιμής σε φάρμακα κόστους κάτω των €50;
4. Υπήρχε υπόσχεση για αλλαγή στη σύσταση της επιτροπής Ελέγχου Τιμών των Φαρμάκων. Έχει προχωρήσει η αλλαγή αυτή;
5. Πόσα είναι τα φάρμακα στα οποία θα μειωθούν οι τιμές κατά 50% και 30%;
Δυστυχώς, ο υπουργός Υγείας το καλοκαίρι έσπευσε να ανακοινώσει μειώσεις τις οποίες δεν φαίνεται να πέτυχε, πιεζόμενος να ανακοινώσει μια συμφωνία που πιθανότατα ελάχιστα θα βοηθήσει τον Κύπριο ασθενή.
Θα ζητηθεί ξανά συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για ενημέρωση και λεπτομερή παρουσίαση των νέων τιμών και στοιχείων.