Η 30η Ιουλίου, καθιερώθηκε το 2013 από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και η ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για καταπολέμηση αυτού του αποτρόπαιου και οργανωμένου εγκλήματος που πλήττει όλο τον κόσμο.
Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και οι μετανάστες αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εκμετάλλευσης στην εργασία γενικότερα και ιδιαίτερα στην καταναγκαστική εργασία. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, την περίοδο 2019 – 2022 υπήρξαν συνολικά 767 αναφορές για εμπορία προσώπων και σεξουαλική εκμετάλλευση, από τις οποίες προέκυψαν 49 υποθέσεις και αναγνωρίστηκαν 98 θύματα, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, υπήρξαν μόνο 14 καταδίκες.
Τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εξελικτικά δημιουργηθεί ένα ευρύ νομικό και θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και της προστασίας θυμάτων. Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ εφαρμόζει νομοθεσία που είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και ενσωματώνει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες καθώς και το σχετικό Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών και τη Σύμβαση της Ευρώπης για την εμπορία προσώπων. Βάσει του Νομοθετικού πλαισίου έχουν καθοριστεί ο Εθνικός Συντονιστής για την εμπορία προσώπων και ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς.
Παρόλα αυτά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, αποκαλύπτονται βασικοί παράγοντες που η εμπορία προσώπων δεν καταπολεμείται επαρκώς αλλά διαιωνίζεται. Κυριότερος παράγοντας είναι η ατιμωρησία των ενόχων είτε λόγω δυσκολίας εντοπισμού τους είτε λόγω δυσκολίας της καταδίκης τους από ελλιπή στοιχεία που έχουν οι αρχές στην κατοχή τους.
Είναι φανερό ότι όλοι μαζί, κράτος και πολίτες, έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στη στήριξη των συνανθρώπων μας που είναι θύματα εμπορίας ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2024