Αννίτα Δημητρίου: Μήνυμα ενότητας, ευθύνης και συνέχειας για τη νέα εποχή της παράταξης

1 Ιουλίου, 2026
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2026/07/IMG997.png
  • Η παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη και οι αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1976 παραμένουν η πολιτική πυξίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

  • Η επετειακή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους εθελοντές, τα στελέχη, τις συνδεδεμένες οργανώσεις και τους φίλους της παράταξης.

  • Ο ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί διαχρονική στρατηγική επιλογή του ΔΗΣΥ.

 

 

Η παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη και οι αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1976 παραμένουν η πολιτική πυξίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, τόνισε η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, κατά την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επέλεξε να μην περιοριστεί σε έναν απολογισμό της ιστορικής του διαδρομής, αλλά να εκπέμψει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ενότητας, ευθύνης και συνέχειας για τη νέα εποχή της παράταξης.

Η Αννίτα Δημητρίου συνέδεσε τη σημερινή πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού με την πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή του, Γλαύκου Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε δεν ήταν μόνο οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της χώρας, αλλά κυρίως ένα πολιτικό ήθος. Ένα ήθος που, όπως υπογράμμισε, απαιτεί η πατρίδα να βρίσκεται πάντοτε πάνω από το κόμμα, τα πρόσωπα και κάθε προσωπική επιδίωξη. «Η πατρίδα πάνω από τα πρόσωπα και τις προσωπικές φιλοδοξίες», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα της Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία επανέλαβε ότι η παράταξη δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετεί πρόσωπα ούτε για να λειτουργεί ως προσωπικό όχημα ή μηχανισμός εξουσίας, αλλά για να υπηρετεί τον τόπο, τις αρχές της δημοκρατίας και το δημόσιο συμφέρον.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ιδρυτική Διακήρυξη του 1976, σημειώνοντας ότι, μισό αιώνα μετά, οι αρχές της εξακολουθούν να καθοδηγούν τη σκέψη και τη δράση της παράταξης. Δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική ευθύνη, μεταρρυθμίσεις, κράτος δικαίου και ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός, όπως τόνισε, δεν αποτελούν απλώς ιστορικές αναφορές αλλά σταθερές πολιτικές επιλογές που εξακολουθούν να καθορίζουν την πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στην ομιλία της, η Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε ακόμη ότι ο ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί διαχρονική στρατηγική επιλογή της παράταξης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε, η ελληνική εθνική συνείδηση, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αποτελούν τη βάση της ταυτότητάς μας και συμπορεύονται με τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές της δημοκρατίας και στις αξίες του δυτικού κόσμου.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, μεταφέροντας το μήνυμα των διαχρονικών δεσμών και των κοινών αρχών που συνδέουν τα δύο αδελφά κόμματα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, συνεχάρη τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων πορείας, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική συμβολή του στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και τον ρόλο του ως δύναμης σταθερότητας, ευθύνης και μεταρρυθμίσεων.

Η επετειακή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους που κράτησαν ζωντανό τον Δημοκρατικό Συναγερμό όλα αυτά τα χρόνια: στους εθελοντές, τα στελέχη, τις συνδεδεμένες οργανώσεις και τους χιλιάδες φίλους της παράταξης, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή τους στη διαδρομή των πέντε δεκαετιών.

Το δικό τους μήνυμα για τη συνέχεια αυτής της πορείας έστειλαν και οι πρόεδροι των συνδεδεμένων οργανώσεων. Ο Πρόεδρος της ΟΝΕ, Γιώργος Διογένους, τόνισε ότι η νέα γενιά συνεχίζει να υπηρετεί με πίστη τις αξίες της δημοκρατίας, της ευθύνης και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, Ουρανία Σχίζα, ανέδειξε τη διαχρονική συμβολή των γυναικών στη διαμόρφωση της παράταξης και την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς, επανέλαβε τη σημασία της διαχρονικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της κυπριακής υπαίθρου.

Ο Πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ., Παναγιώτης Αλεξάνδρου, υπογράμμισε ότι οι νέοι αποτελούν το παρόν και όχι μόνο το μέλλον της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, Δήμος Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού σχολείο πολιτικής συμμετοχής, προσφοράς και δημιουργίας. Ο Πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία, Χρίστος Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι η φοιτητική παράταξη θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΠΡΕΠΟ, Αντώνης Δημητριάδης, υπενθύμισε τη διαχρονική προσφορά των ανθρώπων που στήριξαν την παράταξη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Αννίτα Δημητρίου έστειλε μήνυμα συνέχειας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως «Απόψε δεν κλείνουμε έναν κύκλο. Ανοίγουμε τον επόμενο. Με ευγνωμοσύνη για όσους προηγήθηκαν. Με σεβασμό για όσους αγωνίζονται σήμερα. Με τη σκέψη στα παιδιά που έρχονται.»

Με αυτό το μήνυμα έκλεισε η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Συναγερμού, επαναβεβαιώνοντας ότι η παράταξη συνεχίζει να πορεύεται με οδηγό τις αρχές που τη διαμόρφωσαν, με πίστη στις αξίες της δημοκρατίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και με σταθερή προσήλωση στην προοπτική μιας ελεύθερης, επανενωμένης και σύγχρονης Κύπρου.

Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2026

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.