Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Σύκα μετά την Επιτροπή Εσωτερικών

28 Σεπτεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/sykas_new1.png

Το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται  στην Κύπρο αφορά στην ανέγερση 600 διαμερισμάτων, στα πλαίσια του προσιτού ενοικίου, από το Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπάρχει η ζεύξη μεταξύ φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Δυστυχώς, κι απεύχομαι το δυστυχώς, τίθεται εν αμφιβόλω αυτή η προσπάθεια, αφού κατά τη σημερινή συνεδρία, ειρήσθω εν παρόδω έχω εγγράψει το θέμα με την ομόφωνη συμβολή των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, τα όσα μας έχουν λεχθεί δεν ξεκαθαρίζουν το αυτονόητο. Ότι μια τοπική αυτοδιοίκηση παραχωρεί ουσιαστικά έκταση γης αξίας 25 εκατομμυρίων για να βοηθήσει να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αυτό της προσιτής κατοικίας.

Και κατά τη σημερινή συνεδρία, στην παρουσία όλων των εταίρων, φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι να προχωρήσει άμεσα, γιατί αυτό το έργο δεν είναι μόνο ώριμο, αφού έχει πολεοδομική άδεια, είναι και ένα έργο που με υπευθυνότητα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν κάνει αναπροσαρμογή, λαμβανομένου υπόψη και το κόστους.

Ως εκ τούτου ως Δημοκρατικός Συναγερμός καλούμε πάραυτα και εφόσον η κυβέρνηση έχει αναφερθεί και σύντομα θα ανακοινώσει τη νέα στεγαστική πολιτική, θεωρώ ότι οποιαδήποτε στεγαστική πολιτική, πρώτον πρέπει να εμπεριέχει αυτό το κοινωνικό έργο, ανταποδοτικά κοινωνικό έργο, και την ίδια ώρα οποιαδήποτε πολιτική δεν πρέπει να επηρεάζει την απόφαση γι’ αυτό το έργο. Γιατί αλίμονο σε αυτό το κράτος να μην θεωρείται προτεραιότητα ένα έργο της τάξης των 600 διαμερισμάτων ως κοινωνική πολιτική για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει, το προσιτό ενοίκιο.

Διότι θέλω να υπενθυμίσω ότι οποιαδήποτε σχέδια αναπτυχθούν στα πλαίσια μιας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής, παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα ότι κάποιοι, κυρίως οι ευάλωτοι, δεν μπορούν να χτίσουν και με αυτά τα σχέδια τα οποία ανακοινώνονται διαχρονικά. Άρα το θέμα του προσιτού ενοικίου είναι εκ των ουκ άνευ και θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει αυτό το πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου επαναλαμβάνω, ότι ο Δήμος Λεμεσού έκανε το καθήκον του απέναντι στο κράτος και προς την κοινωνία. Αφίεται στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή που μιλούμε, να πάρει εκείνες τις αποφάσεις άμεσα και όχι εξ αποστάσεως. Διότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας, δεν θα πρέπει να κάνουμε πολιτική εξ αποστάσεως και να συνεχίζονται οι αστοχίες, να συνεχίζονται οι διγλωσσίες όσον αφορά σημαντικότατα θέματα, όπως είναι η στέγαση και ειδικότερα στη Λεμεσό που είναι εκ των ουκ άνευ.

28.9.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.