Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Σύκα μετά την Επιτροπή Εσωτερικών

7 Σεπτεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/nikossykas.png

Το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ένα μείζον εθνικό θέμα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε πάντα με τη δέουσα σοβαρότητα και εθνική ευθύνη. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Εσωτερικών προσπαθώντας και αξιολογώντας υπό τις περιστάσεις τα δεδομένα να δούμε σε επίπεδο στρατηγικό τι δέον γενέσθαι. Οτιδήποτε λεχθεί πέραν αυτό που πραγματικά όλοι μας ως κοινωνία θέλουμε να πετύχουμε, είναι είτε εκ του πονηρού, είτε εν τη μη έγκαιρης διάγνωσης αλλά και της άγνοιας των γεγονότων.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε και έχοντας κατά νου ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ραγδαία η αύξηση των εισροών και με σύνεση και ορθολογιστικότατα η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις πρώτον για τη μείωση των ροών, για την επίσπευση των εξετάσεων, τις εθελούσιες επιστροφές αλλά και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών. Να αναφέρω ότι τα 67 εκατομμύρια επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το προ-αναχωρησιακό κέντρο των Λιμνών, είναι οι βάσεις που και με βάση την δεδηλωμένη πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεχίσει από εκεί που έμεινε. Δηλώσεις είτε μηδενιστικές, είτε αφοριστικές ως προς το τι έγινε και τι δεν έγινε, αυτό δε βοηθά τον ύψιστο στόχο της λύσης του μεταναστευτικού. Ως εκ τούτου, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, πάγια πολιτική μας είναι να στηρίζουμε όλες τις καλές πρακτικές από όπου και αν προέρχονται. Στην προκειμένη περίπτωση αναμένουμε από την κυβέρνηση και με τη σημερινή συνάντηση στην παρουσία των τριών Υπουργών φάνηκε ότι υπάρχει η διάθεση να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν.

Από εκεί και πέρα όλοι μας θα κριθούμε σε ένα εύλογο λογικό διάστημα για τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας. Θέλουμε όμως να τονίσουμε τα εξής. Επειδή στην πολιτική και στο γίγνεσθαι πρέπει να κάνουμε πολιτικές εκτιμήσεις, θέλω να βασιστώ στην πρόβλεψη της FRONTEX για ραγδαία αύξηση των ροών το 2024 ως εκ τούτου θέλουμε να καλέσουμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να το έχουν στην υψηλή ατζέντα ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε εάν και εφόσον. Και επίσης εν αναμονή, επίκαιρο ως θέμα, της συζήτησης για το καθεστώς ευρωπαϊκού ασύλου το οποίο προτίθεται να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει στο πρώτο τρίμηνο του 2024, θερμή μας παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να μπορέσουμε με τις παρεμβολές μας να διορθώσουμε κάποια από τα δεδομένα που δεν προϋπήρχαν στη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Θέλω να τονίσω ότι η Κύπρος φημίζεται για τη φιλοξενία. Συνταγματικά στην Κύπρο υπάρχουν μειονότητες, υπάρχουν 100.000 νόμιμοι που εργάζονται στα σπίτια μας ως οικειακοί βοηθοί ή άλλως πως, άρα την κουλτούρα την έχουμε, και σίγουρα ποτέ μα ποτέ δεν θα πρέπει να λειτουργούμε είτε με λέξεις που ίσως είναι αφοριστικές αλλά ούτε και μεθόδους φασιστικές ένθεν και ένθεν. Θερμή παράκληση είναι νούσιμα να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό γιατί αφορά όλους μας και είναι πάνω από όλους και από όλα.

7.9.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.