Δήλωση Βουλευτή κ. Χαράλαμπου Πάζαρου μετά την Επιτροπή Γεωργίας

5 Σεπτεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/xaralampospazaros.png

Η Επιτροπή Γεωργίας συνήλθε και συζήτησε το θέμα της παραλαβής των σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες, ένα χρόνιο άλυτο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας.

Ήδη οι οινοβιομηχανίες παρέλαβαν πέρσι μεγαλύτερες, επιπλέον ποσότητες από τις προβλεπόμενες ανάγκες της αγοράς και οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες.  Παρά τις προτροπές προς τους αμπελουργούς για Πράσινο Τρυγητό, για να μειωθεί η φετινή παραγωγή, εντούτοις είναι και φέτος έντονο το πρόβλημα. Οι οινοβιομηχανίες, πλην του ΣΟΔΑΠ, δήλωσαν πως θα παραλάβουν ότι ποσότητες μπορούν και θα περιμένουν να δουν τις αδιάθετες ποσότητες και τις οδηγίες του Υπουργείου και εάν είναι εφικτό θα παραλάβουν περαιτέρω ποσότητες.

Μελετιούνται τρόποι και βρίσκονται όπως μας αναφέρθηκε σε προχωρημένο στάδιο. Όταν μας υποβληθούν, ελπίζω το συντομότερο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως το κόμμα που διαχρονικά στηρίζει την γεωργία, δηλώνει έτοιμος μετά από μελέτη των εισηγήσεων, να στηρίξει κάθε μέτρο που θα συντείνει στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος της παραλαβής των σταφυλιών και στη στήριξη των αμπελουργών μας. Το σίγουρο είναι πως απαιτείται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός γιατί το πρόβλημα κάθε χρόνο αντί να μειώνεται, θα αυξάνεται.

Περαιτέρω, επειδή εμείς θεωρούμε πως απαιτείται και πολιτική βούληση, εισηγούμαστε μαζί με τον Πράσινο Τρύγο που είναι η εύκολη λύση αλλά και η πιο συμβατή με τα σημερινά δεδομένα, ως μέτρο όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί. Είναι καλό να μελετηθεί ένα σχέδιο προώθησης των αμπελουργικών προϊόντων μας και των κρασιών μας, τόσο εντός, ευτυχώς διαθέτουμε πληθώρα ξενοδοχείων και εστιατορίων, όσο και εκτός Κύπρου. Η αύξηση των πωλήσεων και εξαγωγών θα συντείνει στο να μην μένουν αδιάθετες ποσότητες στις οινοβιομηχανίες.

Η αμπελουργία φθίνει, δέχεται μεγάλη πίεση, επηρεάζεται από απρόβλεπτους καιρικούς παράγοντες και από ασθένειες και εάν δεν βρεθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις και εάν δεν τη στηρίξουμε οικονομικά δεν θα επιβιώσει και αρκετοί επαγγελματίες θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα έξοδα παραγωγής έχουν αυξηθεί δραματικά την ίδια στιγμή που η τιμή παραλαβής μειώνεται και οι αμπελουργοί δεν βγάζουν καν τα έξοδα τους.

5.9.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.