Δήλωση Δημήτρη Δημητρίου, Προέδρου Επιτροπής Θεσμών μετά την Επιτροπή Θεσμών

6 Σεπτεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/ddemetriounew_03102023.png

Η Επιτροπή Θεσμών συνεδρίασε μόλις δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου με στόχο να την εξετάσει. Κι αυτό καταδεικνύει το πόσο σημαντικό θεωρούμε αυτό το εργαλείο για τη βελτίωση της χώρας μας και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή υπάρχουν συστάσεις και τις συστάσεις δεν αρκεί μόνο να τις διαβάζουμε την ημέρα που εξετάζουμε την έκθεση, εμείς στην Επιτροπή Θεσμών προχωρούμε σε πράξεις για να υλοποιήσουμε αυτές τις συστάσεις. Η μία σύσταση που αφορά και την Βουλή είναι η βελτίωση του νόμου για το Πόθεν Έσχες, και θα συζητήσουμε την επόμενη Τετάρτη την πρόταση νόμου που αφορά και τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα (νόμοι 49 και 50), έτσι ώστε να είναι και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόχρεα πρόσωπα να υποβάλλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά και να ελέγχεται όπως πρέπει να ελέγχεται. Η άλλη σύσταση αφορά στο ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και το πως θα εκσυγχρονίσουμε το Σύνταγμα μας για να καταστεί η χώρα μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και επειδή υπάρχει ήδη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση από εμένα και την κυρία Χαραλαμπίδου ( (η πρώτη συζήτηση έγινε τον Μάιο) η συνέχιση αυτής της συζήτησης προγραμματίζεται για τις 27 Σεπτεμβρίου. 

Έχουμε ήδη αποστείλει δεύτερη επιστολή στα πανεπιστήμια της χώρας, σε όλες τις νομικές σχολές για να αποστείλουν τις σκέψεις που έχουν γύρω από το μεγάλο θέμα του εκσυγχρονισμού του Συντάγματος. Και είναι στις προθέσεις και της Επιτροπής Θεσμών να διοργανώσει τους επόμενους μήνες μια ημερίδα γύρω από αυτό το θέμα. 

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω το πόσο σημαντική είναι αυτή η έκθεση για τη χώρα μας. Υπάρχουν συστάσεις, υπάρχουν, όμως, και πολλά σημεία στα οποία κατανοώντας την αξία της ως χώρα και από την προηγούμενη Έκθεση έχουν γίνει βελτιώσεις. Βεβαίως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.

6.9.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.