Χθεσινό δελτίο τύπου της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες αναφέρει:
Η δημοτική σύμβουλος ΔΗΣΥ Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της ΕτΠ, σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΕΛΚ στις 10/10/2011 εν όψει της Ολομέλειας αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το β΄ εξάμηνο του 2012.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα παγώσει τις συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σε άλλη του δήλωση είχε προκλητικά χαρακτηρίσει τη Μεσόγειο ως τουρκική λίμνη.
Η κα Λουκαΐδου ζήτησε από τα μέλη του ΕΛΚ να γίνει παρέμβαση στο Προεδρείο της ΕτΠ και να αναφερθούν αυτά τα στοιχεία με αφορμή την παρέμβαση του κ. Stefano Sannino της Γενικής Διεύθυνσης «Διεύρυνση». Πράγματι πολλά μέλη της ΕτΠ επεσήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας που δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει δηλώσεις για ”πάγωμα” των σχέσεων της με την ΕΕ.
Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της ΕτΠ στις 10 Οκτωβρίου 2011 έγινε αναφορά στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και φυσικά στην Τουρκία και την πρόοδο που έχει σημειώσει. Στο προαναφερθέν ερώτημα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι στη σχετική έκθεση και τα συμπεράσματα για την πρόοδο κάθε χώρας θα γίνει προσπάθεια να αναφερθούν οι νέες εξελίξεις (με αφορμή τις έρευνες της Κύπρου για φυσικό αέριο) καθώς και η νέα «ρητορική» που θεωρείται απαράδεκτη. Όσον αφορά τη στρατιωτική κατοχή, συμφώνησε πως προφανώς δεν μπορεί να είναι συμβατή με μια χώρα που θέλει να είναι μέλος και πρόσθεσε ότι με το να ζητούν κάποιοι τα πάντα δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος. Παρατήρησε, όμως, ότι η ΕΕ θα πρέπει ταυτόχρονα να δει και τα θετικά από την συνεργασία με την Τουρκία, που σημειώνει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και τις δυνάμεις εντός της κοινωνίας της που είναι θετικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση.