Παρέμβαση στην ΕΕ για την Αγία Σοφία Νίκαιας
Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσφατη λειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας (σήμερα Iznik) στην Τουρκία ως μουσουλμανικό τέμένος ζήτησε με ερώτηση που υπέβαλε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Ι. Κασουλίδης.
Πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους ναούς ολόκληρης της Χριστιανοσύνης ανεξαρτήτως δόγματος, αρχαιότερος από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο συγκλήθηκε η τελευταία Οικουμενική Σύνοδος το 787 μ.Χ. Στην ίδια πόλη , στο πλαίσιο της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου που συγκλήθηκε το 325 μ.Χ. διατυπώθηκε το περίφημο ´´Σύμβολο της Πίστεως“( “Σύμβολο της Νίκαιας“).
Η Αγία Σοφία της Νίκαιας είχε μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος το 1331 ενώ από τη δεκαετία του 1920 λειτουργούσε ως μουσείο. Στις 6 του περασμένου Νοέμβρη και κατόπιν αμφιλεγόμενων εργασιών ανακαίνισης, ξεκίνησε να λειτουργεί ως τζαμί, μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η τελευταία, προκειμένου να υπερασπιστεί την απόφασή της και να αποκρούσει την κριτική που προήλθε ακόμα και από Τούρκους βουλευτές και ακαδημαϊκούς, αρνήθηκε την παύση λειτουργίας του ναού ως τεμένους κατά τον 20ο αιώνα.
Ωστόσο το αντίθετο επιβεβαιώνεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπ. Πολιτισμού και από μία σειρά γεγονότων: Το 1987, 1200 χρόνια από την 7η Οικ. Σύνοδο πραγματοποιήθηκε στον ναό εκδήλωση με τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και στις 26/12/2000 λειτουργία από τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Προκαθήμενους των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Επίσης, με επείγουσα επιστολή του στις 20/10/2010 το τουρκ. Υπ. Πολιτισμού ενημέρωνε ότι ο ναός θα συμπεριλαμβάνεται στις Εκκλησίες της Μικράς Ασίας στις οποίες θα δίδεται άδεια τέλεσης Θείων Λειτουργιών, όπως σημείωσε λεπτομερώς στο κείμενο της ερώτησής του προς την Κομισιόν ο Κύπριος Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ.
Υπό το φως των ανωτέρω, ο Ι. Κασουλίδης ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής για τη διάσωση του ναού της Νίκαιας, καθότι η υλική(εν μέρει) και πνευματική (πλήρης) αλλοίωση του τελευταίου, πέρα από την συνεπακόλουθη αναίρεση του δικαιώματος του εκκλησιάζεσθαι των Χριστιανών της περιοχής και όχι μόνο, είναι κάθετα αντίθετη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται εντός έξι εβδομάδων.