Ανακοίνωση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού
Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με ανεργία και πληθωρισμό:
Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την ανεργία για τον μήνα Ιανουάριο 2011. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του Ιανουαρίου ανήλθε στα 28,914 πρόσωπα σε σχέση με 25,693 που ήταν στο τέλος του Δεκέμβρη, σημειώνοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο το 2010, η ανεργία αυξήθηκε με ρυθμό 22,3%.
Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχιακές διακυμάνσεις, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 25,177 πρόσωπα και αυξήθηκε με ποσοστό 2,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκε με ποσοστό 23%.
Την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται δραματικά, ο πληθωρισμός καλπάζει. Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2011 ανήλθε στο 2,8% σε σχέση με πληθωρισμό 1,9% τον Δεκέμβριο του 2010 και 2,5% τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό φανερώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίδραση της επιβολής ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.
Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες προβαίνουν σε θριαμβολογίες πως τάχα η χώρα μας εξήλθε της οικονομικής κρίσης, έρχονται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας να τους διαψεύσουν. Μπορεί να εξήλθαμε της ύφεσης, όπως αυτή τεχνικά ορίζεται, αλλά η κρίση και τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν. Και επειδή η ανεργία είναι ο πιο ανθρωποκεντρικός δείκτης της οικονομίας, θα επαναλάβω: είναι πιο σωστό όταν κάνουμε τέτοιες δηλώσεις να έχουμε κατά νουν τις χιλιάδες των ανέργων που βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις και ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.
Ας δούμε όμως και τις πολιτικές της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και ο πληθωρισμός. Η υπουργός Εργασίας, εκτός από την διοργάνωση κάποιων σεμιναρίων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το μόνο που έπραξε ήταν να περιορίσει τα εμπορικά ωράρια και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Και είναι επακόλουθο πως λιγότερες ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μεταφράζονται σε λιγότερες ώρες και θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια οι πρακτικές των κυβερνώντων αντί να μειώνουν την ανεργία, την αυξάνουν. Απλά σημειώνουμε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία τον μήνα Ιανουάριο του 2011 καταμετρήθηκε στον τομέα του εμπορίου (αύξηση 1,034 ανέργων).
Επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει με αυστηρές ποινές την προσφορά ξεπουλημάτων από τους καταστηματάρχες, δεν συντείνει προς μείωση των τιμών και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού. Είναι και αυτή μια λανθασμένη πολιτική που θα έχει με την σειρά της δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, στην ανεργία και στην ανταγωνιστικότητα.
Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, και τις επιπτώσεις που είχε στον πληθωρισμό, βλέπουμε πως τη νύφη την πληρώνουν τα χαμηλά και μη προνομιούχα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Ο υποφαινόμενος, για παράδειγμα, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που εργοδοτούνται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ενώ απολαμβάνουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν επηρεαζόμαστε από την επιβολή του ΦΠΑ στα φάρμακα. Αντιθέτως θα έχουμε και κέρδος από την όλη υπόθεση. Ενώ δεν επηρεαζόμαστε από την επιβολή ΦΠΑ, την ίδια ώρα θα λάβουμε επιπρόσθετη ΑΤΑ λόγω του αυξημένου πληθωρισμού που προκαλείται.
Οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους πως θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν δυναμικά την ανεργία και τον πληθωρισμό. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας για να απορροφήσουμε τις χιλιάδες των ανέργων.