Μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Κυριάκου Μάτση στη Λακατάμεια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, η οποία δεν είναι η απαιτούμενη, την ώρα που η Τουρκία εξασφαλίζει την αποενοχοποίησή της στο Κυπριακό.
Σημειώνοντας πως μέσα από τις πράξεις της Τουρκίας διαφαίνεται η αδιαλλαξία και γίνονται φανερές οι επιδιώξεις της, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως γι’ αυτό το λόγο ”διακηρύττουμε πως αυτή την ώρα εκείνο που απαιτείται είναι ενότητα, συλλογική απόφαση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στην ομάδα κρατών που ανήκουμε”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε κατά πόσον ”είμαστε ή όχι ευρωπαίοι πολίτες; Πόσο αλήθεια έχουμε αξιοποιήσει τις αρχές, τις αξίες, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έτσι ώστε η προσοχή τους, αλλά και οι πιέσεις τους να στραφούν προς εκείνον που φέρει την ευθύνη της μη λύσης;”
”Η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που μας οδηγεί από τη Λιβύη στη Συρία μέχρι και την Κούβα δεν νομίζω να είναι η απαιτούμενη αυτή την στιγμή πολιτική, αν ιδιαίτερα ληφθεί υπόψη ότι αλλού αλωνίζουν ή εκεί που πρέπει αλωνίζουν οι Τούρκοι επιτυγχάνοντας το ένα μετά το άλλο εκείνα που επιδιώκουν, και την αποενοχοποίηση και δυστυχώς, αυτό προβλέπουμε, την έλλειψη κυρώσεων” πρόσθεσε.
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ”θα πρέπει να γίνει συνείδηση εδώ και τώρα, ότι αν δεν αναλάβουμε καθολική εκστρατεία, αν δεν επιλέξουμε συμμάχους, αν δεν δημιουργήσουμε, αν θέλετε, ένα πλέγμα συμμαχιών μέσα στην Ευρώπη, αν δεν δημιουργήσουμε τα κίνητρα αλλά και αν δεν αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες και τα χρονικά ορόσημα, εκείνοι που στο τέλος θα πληρώσουν το κόστος της αδιαλλαξίας της Τουρκίας δεν θα είναι άλλοι δυστυχώς από τους Ε/κ”.
”Για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, χρειάζεται ναι διεκδικητική πολιτική, χρειάζονται συμμαχίες, χρειάζονται στενότατη συνεργασία και συναπόφαση με την Ελλάδα”, είπε.
Αφού ανέφερε ότι ”οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όσο οδυνηρή πολλές φορές και αν αυτή ακούγεται μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις και ωραιοποιήσεις”, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”οι πολίτες, η κοινωνία οι νεότερες γενιές αναμένουν από όλους εμάς, ιδιαίτερα από τους πολιτικούς να πράξουμε το στοιχειώδες χρέος μας προς την ημικατεχόμενη πατρίδα μας”.
”Να μην συμβιβαστούμε με τη επίπλαστη και την εφήμερη καθημερινότητα την ώρα που βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Να μην αποδεχθούμε την εφησυχαστική λογική του τέλματος, της στασιμότητας και των τετελεσμένων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σιωπηρή διχοτόμηση με απρόβλεπτες για τον κυπριακό Ελληνισμό συνέπειες”, είπε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε, τέλος, ότι ”σαν ύστατο μνημόσυνο και τιμή προς τον ήρωα, ως παράταξη θα αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, αρκεί να υπάρχει συλλογική χάραξη της στρατηγικής, αρκεί να υπάρχει μια από όλους επιτέλους συνείδηση ότι δεν είναι η ώρα των ιδεολογημάτων, είναι η ώρα της ιδέας που λέγεται πατρίδα”.