Μήνυμα ενότητας και έντιμης συνεργασίας απέστειλε απέστειλε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως μόνο η ενότητα μπορεί να αποτρέψει κινδύνους και να αξιοποιήσει ευκαιρίες.
Σε ομιλία του προχθές Κυριακή στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Στυλιανού Λένα, Σωτήρη Τσαγγάρη και Δημητράκη Χριστοδούλου στα Χανδριά, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως, καθώς η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, “ο ΔΗΣΥ επιλέγει, για άλλη μια φορά, το δρόμο της εθνικής ευθύνης, να συνεχίσει να πολιτεύεται υπεύθυνα και εποικοδομητικά με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πατρίδας, να συνεχίσει να αποτελεί το σταθερό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια εκτροπής, αλλά και σε κάθε φωνή επικίνδυνου λαϊκισμού, από όπου κι αν αυτή προέρχεται”.
“Αυτό αποτελεί το ισχυρότερο ηθικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στα ποικιλόμορφα αδιέξοδα που προβάλλουν απειλητικά στον πολιτικό ορίζοντα”, είπε ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε, “μια ενότητα όμως που μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με τον αλληλοσεβασμό, το διάλογο, την ανοχή στην εποικοδομητική κριτική, με τη διαβούλευση και την εθνική συνεννόηση”.
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, συνέχισε, “έχοντας επίγνωση των δεινών που επισώρευσε στον τόπο η διχόνοια, φορτικά επιμένουμε να τείνουμε χέρι έντιμης συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις” και πρόσθεσε πως “αυτή δεν είναι η ώρα για την επιπόλαια και αβασάνιστη αναβίωση διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, δεν ωφελεί να χωρίζουμε το λαό σε πατριώτες και λιγότερο πατριώτες”.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να επιδιώξει μια “ευρύτατη, καθολική ενότητα για το καλό της πατρίδας μας” και πως “δέσμευση και υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, μια λύση εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή, μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού, στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες”.
Είπε πως “μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε οριστικά τον ορατό πλέον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου, που θα σημάνει την απαρχή νέων δεινών και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας επιβίωση” και ότι πρέπει να αγωνιστούμε για την επανένωση, “έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι ο χρόνος νομοτελειακά δημιουργεί νέα και δυσμενέστερα τετελεσμένα και οδηγεί στην παγίωση της διχοτόμησης”.