Με δηλώσεις του σήμερα ο επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος καταθέτει προτάσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς:
Η Διεθνής Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο για δωροδοκίες 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας και δωροληψίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο, αποστερεί πόρους για επενδύσεις και πλήττει καίρια τη χρηστή διοίκηση και τη δημοκρατία. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Σύμβαση κατά της Διαφθοράς.
Στην Κύπρο αρκεί μόνο η μελέτη της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο για τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στον τόπο μας. Ενδεικτικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι υποθέσεις αδικημάτων συγκάλυψης καθώς και οικονομικού εγκλήματος έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Είναι γι αυτό το λόγο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι πολιτεία και κοινωνία θα πρέπει να ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με φλέγοντα ζητήματα όπως είναι:
· Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τα περιζήτητα συμβόλαια του δημοσίου για τα μεγάλα κρατικά έργα και προμήθειες. Έχει υπολογιστεί διεθνώς ότι μέσα από τα αμαρτωλά συμβόλαια του δημοσίου και τις προμήθειες, υπάρχει μια αύξηση του κόστους του έργου κατά 20% – 25% ενώ εκτιμάται επίσης ότι η διαφθορά είναι υπεύθυνη για κακής ποιότητος δημόσια έργα.
· Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
· Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων
· Η δυνατότητα παραπομπής διεφθαρμένων πολιτικών και δημοσίων λειτουργών και κρατικών αξιωματούχων στη δικαιοσύνη
· Η εξαγορά ψήφων μέσα από το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις
Για την πλήρη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενσωματώσουν μέτρα κατά της διαφθοράς σε όλους τους τομείς, από την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής μέχρι τις δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για το λόγο αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής και στην Κύπρο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς (UNCAC), τη μόνη παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει ολοκληρωμένο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς καθώς και των άλλων θεσμικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η διαφάνεια, οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου, οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές καθώς και η τακτική λογοδοσία των κρατικών οργάνων είναι καταλυτικές αρχές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα και την ανατροπή της διαφθοράς. Χωρίς αυτές τις αρχές, κάθε παγκόσμια και τοπική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης θα βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να καθιερώσει την ετήσια διεξαγωγή καθολικής αποδοχής «Έρευνας για τη διαφθορά στην Κύπρο» που να εντοπίζει τα βασικά προβλήματα και τις εστίες της διαφθοράς και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμησή της.
Για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, πρέπει να ξεκινήσουμε από πάνω, από τις πολιτικές ηγεσίες και τους μηχανισμούς εξουσίας κάθε χώρας, κηρύσσοντας πόλεμο ενάντια στην αιχμαλωσία της πολιτικής και των πολιτικών, από την συσσωρευμένη δύναμη και επιρροή που έχουν διεφθαρμένα παράκεντρα εξουσίας στο χώρο της οικονομίας, της διοίκησης και των ΜΜΕ. Επιδιώκοντας διαρκώς τον εκδημοκρατισμό και την αυτονομία της πολιτικής σκέψης και δράσης.