Ο επίτροπος Προσφύγων του Δημοκρατικού Συναγερμού Σωτήρης Ν. Σαμψών προέβη προχθές στις πιο κάτω δηλώσεις:
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε όλους τους πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην Κύπρο μας, ζούμε καθημερινά μέσα στο πετσί μας εδώ και 36 χρόνια την διά των όπλων και της βίας επιβαλλόμενη από τον τουρκικό στρατό κατοχής προσφυγιά, τον ξεριζωμό, την εισβολή και την κατοχή. Για 36 χρόνια τώρα οι Κύπριοι πρόσφυγες ζουν μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο, αφού μέρα με τη μέρα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, βλέπουν να εξανεμίζονται οι όποιες ελπίδες για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που να τους διασφαλίζει αλλά ταυτόχρονα και να τους εξασφαλίζει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν.
Για 36 χρόνια όμως ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμισθεί μόνος το βάρος της εισβολής και της κατοχής, το κόστος της μη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Έδωσε πολλά ο πρόσφυγας μέσα στα χρόνια που μας πέρασαν και πήρε από το κράτος και την πολιτείας δυσαναλόγως λιγότερα.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η ισότιμη κατανομή των βαρών δεν έχει εφαρμοστεί ούτε από την παρούσα κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές διακηρύξεις της, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα σε βάρος των προσφύγων ολοένα να διευρύνονται. Η προσφυγική πολιτική του κράτους χρειάζεται ριζικές αλλαγές και την εκ βάθρων ανανέωση ώστε να μπορέσει με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Η ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, με στόχο την άρση της διαχρονικής αυτής αδικίας και την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της πολιτείας σε αυτούς.
Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρατηρούμε ότι σε πλείστα όσα ζητήματα ο πρόσφυγας αντιμετωπίζεται άνισα και πως οι σε βάρος του αδικίες, αντί να αίρονται, διαιωνίζονται.
Στο θέμα της αποκατάστασης των εκ μητρογονίας προσφύγων, η αντιμετώπιση που έχει τούτη η κατηγορία των για δεκαετίες αδικημένων προσφύγων από την πολιτεία, είναι και απαράδεκτη και άδικη, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα διαιωνίζοντας την άνιση μεταχείριση, την ανισονομία και ανισοπολιτεία εις βάρος των παιδιών με μητέρα πρόσφυγα. Τη ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαίρετα τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους μας, είτε αυτοί κατοικούν σε κυβερνητικούς οικισμούς, είτε σε οικισμούς αυτοστέγασης, είτε σε τουρκοκυπριακή γη, είτε ακόμα και αν ενδεχόμενα στις κατοικίες τους παρουσιάζονται οικοδομικές παρανομίες, αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα από τη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.
Συναφές με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι και το θέμα που προκύπτει από την άρνηση της πολιτείας να τιτλοποιήσει τις προσφυγικές κατοικίες σε όσους πρόσφυγες οι γονείς των οποίων κατείχαν τέτοια κατοικία και έχουν πεθάνει πριν τις 8 Απριλίου, 2006.
Έτσι, παιδιά που μεγάλωσαν στην προσφυγιά, που γνώρισαν ως μόνη τους κατοικία το προσφυγικό σπίτι των γονιών τους, καλούνται σήμερα να ξεσπιτωθούν για δεύτερη φορά ή να παραδώσουν την κατοικία τους, επειδή είχαν την διπλή ατυχία να πεθάνουν οι γονείς τους πριν την 8 Απριλίου, 2006.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί, και αυτή ήταν η πάγια θέση μας ευθύς εξαρχής, ότι ο σχετικός νόμος χρήζει μελέτης και τροποποίησης και προς τον σκοπό αυτό προτιθέμεθα να καταθέσουμε εκ νέου πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο προς άρση αυτής της αδικίας, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμπορευτούν και να συνταχθούν μαζί μας σε αυτή μας την προσπάθεια.
Έχοντας ως κύριο γνώμονα μας πως ό,τι και να δώσουμε στον προσφυγικό κόσμο υπό μορφή στήριξης ή βοήθειας δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να αντικαταστήσει τα όσα έχουν χαθεί από την λαίλαπα του καλοκαιριού του 1974 και έχοντας επίσης πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το κράτος αποδείχθηκε διαχρονικά κατώτερο των περιστάσεων σε σχέση με τις ανάγκες των προσφύγων μας, καλούμε την πολιτεία όπως άμεσα προχωρήσει στην άρση των αδικιών κατά των προσφύγων μας, στην αποκατάσταση και ενίσχυση της φερεγγυότητας τους και στην ίση κατανομή των βαρών τους.
Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ δεσμεύεται να συνεχίσει να πολιτεύεται με υπευθυνότητα, μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής διεκδικητικού ρεαλισμού, μακριά από κούφια και ανέξοδα συνθήματα και ρητορείες, με στόχο την οριστική και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος μακριά από επικίνδυνες ατραπούς και αχρείαστες επιστροφές σε επιζήμια σχέδια του παρελθόντος.