Ο επίτροπος Αποδήμων και Ομογενών του Δημοκρατικού Συναγερμού Θανάσης Τσώκος προέβη χθες στην πιο κάτω δήλωση με την ευκαιρία της τέλεσης Πατριαρχικής Θείας λειτουργίας στην Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου:
Μετά από ογδόντα οκτώ χρόνια λήθαργου και σιωπής, τελέστηκε στην Αγιοτρόφο και αγιοτόκο μαρτυρική γη του Πόντου, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά, της Τραπεζούντας, Θεία Πατριαρχική λειτουργία. Την ημέρα του δεκαπενταυγούστου, «στο Θεομητοροσκέπαστο Όρος Μελά, ο Πόντος έγινε ξανά Εύξεινος». Χιλιάδες χριστιανών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Γεωργία, την Κύπρο τη Ρουμανία αλλά και από αλλού συνέρρευσαν και συμπροσευχήθηκαν με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η απόφαση για αποδοχή του αιτήματος της τέλεσης Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, και η πραγματοποίηση σε συνθήκες ασφάλειας του κορυφαίου αυτού ιστορικoύ και θρησκευτικού γεγονότος, αποτελεί βήμα της τουρκικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας κ. Ερτογάν προς την ορθή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας αντιμετώπισης και προσέγγισης του ζητήματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία. Την οποία καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε με νόμο της τουρκικής κυβέρνησης το 1971, και να τερματίσει την «ομηρία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, αλλά και η αποδοχή της απαίτησης των Ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων, για αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923, από το τουρκικό κράτος, αποτελούν την ισχυρότερη εγγύηση για την ανθρωπότητα, την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και την ίδια την Τουρκία ότι δεν θα επαναλάβει στο μέλλον τέτοιας μορφής και έκτασης εγκλήματα.