Όταν δημιουργήσαμε το Συμβούλιο Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, λειτουργώντας μαζί και συνδυαστικά με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και τις ομάδες παραγωγής πολιτικής, στόχος μας ήταν να αλλάξουμε έμπρακτα το επίπεδο και να διευρύνουμε τους όρους της συζήτησης στο πολιτικό σύστημα.
Να ενισχύσουμε την Παράταξή μας και τη χώρα μας με γνώση και εμπειρία.
Να αντλήσουμε και να συνδυάσουμε τεχνογνωσία, ιδέες, προτάσεις.
Να αξιοποιήσουμε το μυαλό ανθρώπων από την αγορά και να παράγουμε πολιτικές. Πολιτικές που υπερβαίνουν αδιέξοδα και ξεκλειδώνουν προοπτικές για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η τεκμηριωμένη παρέμβαση μας για το υδατικό. Με πλήθος προτάσεων, εισηγήσεων και προσκλήσεων για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Οργανωμένα κινηθήκαμε και για το σημαντικό ψήφισμα για την πατρίδα μας που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μια παρέμβαση που προετοιμάστηκε μήνες πριν, με προσεκτικές, αθόρυβες κινήσεις για να φέρουμε θετικό αποτέλεσμα για την Κύπρο.
Καταθέσαμε επίσης ολοκληρωμένες προτάσεις για την ακρίβεια, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, για μια αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού, για μια πιο φιλόδοξη στεγαστική πολιτική.
Έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Κύπρο που εξελίσσεται και προοδεύει, σε ένα περιβάλλον ανοικτού διαλόγου, σύνεσης και σοβαρότητας. Προς όφελος όλων των πολιτών της που διψούν για αυτές τις αλλαγές, γι’ αυτήν την εξέλιξη, με ασφάλεια και ευθύνη.
Δημιουργήσαμε εξαρχής το οριζόντιο χαρτοφυλάκιο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς. Με επικεφαλής την αγαπητή Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου. Δημιουργήσαμε επίσης το οριζόντιο χαρτοφυλάκιο για την Αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα, το οποίο ανέλαβε ο ίδιος ο συντονιστής του Συμβουλίου, ο αγαπητός μας Μιχάλης Ιωαννίδης.
Παραδίδεται σήμερα μια πολύμηνη εργασία με προτάσεις και δράσεις η οποία εγκρίθηκε χθες σε ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Παρακολούθησης. Συνολικά 30 εισηγήσεις σε 8 άξονες κατατίθενται προς διαβούλευση, ως πράξη πολιτικής ευθύνης και θεσμικής σοβαρότητας. Με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Οι εισηγήσεις που κατατίθενται σήμερα και τις οποίες ανέλυσε με περισσότερη λεπτομέρεια η εισηγήτρια κ. Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, αναφέρονται σε:
1. Επανασχεδιασμό Διαδικασιών και Εποπτείας Δημόσιων Συμβάσεων
2. Διαφάνεια και Δημόσια Πρόσβαση
3. Ενίσχυση της Εκπαίδευσης κατά της Διαφθοράς
4. Ενίσχυση της Ρύθμισης Σύγκρουσης Συμφέροντος
5. Χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών κατά της Διαφθοράς
6. Κουλτούρα Διαφάνειας
7. Εφαρμογή των Εισηγήσεων Διεθνών Οργανισμών για την Κύπρο
8. Ποινική Πτυχή Διαφθοράς
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, επί δεκαετίες, σε θέματα διαφάνειας και εποπτείας, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πίσω. Να λέμε αλήθειες: η αδιαφάνεια, η έλλειψη λογοδοσίας και η διαφθορά ήταν σύμφυτες με τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προχώρησαν παράλληλα μαζί της.
Είναι επίσης γεγονός ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που μας πλήγωσαν. Και στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια υπηρεσία.
Ακούμε τον κόσμο. Που έχει δίκιο να παραπονιέται, να αγανακτεί και να απογοητεύεται. Να περιμένει περισσότερα από τους λειτουργούς του και τους εκπροσώπους του.
Τονίσαμε και επαναλάβαμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, την ενίσχυση του ΕΛΕΓΧΟΥ και της ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ, καθώς και τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε φαινόμενα διαφθοράς.
Λογοδοτούμε μόνο στους πολίτες, δεν έχουμε εξαρτήσεις από κανένα και υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον.
Είναι, όμως, παράλληλα, μια πραγματικότητα ότι η χώρα μας, με όλες τις παθογένειές της, έχει κάνει πολλά βήματα προόδου σε θέματα διαφάνειας. Έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από μέτρα και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε διεθνείς οργανισμούς και εκθέσεις, όπως η Greco και η Moneyval. Μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις αυστηρότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε επιλέξει να προχωρήσουμε σε αυτόν το δρόμο. Της σοβαρότητας, της ψυχραιμίας, της σύνεσης και της ευθύνης. Εξελισσόμαστε, αλλάζουμε κι εμείς για να μπορέσουμε με αξιοπιστία να αλλάξουμε τις παθογένειες χωρίς να ρίξουμε τη δημοκρατία στον υπόνομο του επικίνδυνου λαϊκισμού. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από την Ευρωβουλή.
Γιατί, όταν η συζήτηση για θεσμική διαφάνεια και λογοδοσία μετατρέπεται σε σημαία ευκαιρίας, ευτελίζεται. Όταν γίνεται από σκοπός, μέσο για την επίτευξη άλλων σκοπών, όταν μετατρέπεται σε εργαλείο προσωπικών φιλοδοξιών, η κοινωνία μας χάνει το παιχνίδι.
Η λύση δεν είναι στην πόλωση αλλά στη συνεργασία.
Σε μια εποχή τρομακτικής παγκόσμιας ανασφάλειας, με τα δεδομένα να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, σε μια εποχή που η θέση της κατοχικής Τουρκίας αναβαθμίζεται, όποιος καλλιεργεί τον διχασμό δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα μας.
Τονίζουμε ότι φέρνουμε τις προτάσεις μας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και απευθύνουμε πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση. Να κάνουμε συλλογικά τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Και έτσι θα συνεχίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των σκληρά εργαζόμενων οικογενειών, των νέων, των φοιτητών, της μεσαίας τάξης, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αγροτών, και θα επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι.
Να κάνουμε την κριτική μας αλλά και να καταθέτουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για τα θέματα που καίνε τους συμπολίτες μας.
Θα είμαστε απέναντι στην καταστροφική αδράνεια, τον επικίνδυνο λαϊκισμό και τις ακρότητες. Με σύνεση να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν χωρίς όμως να γκρεμίσουμε τη χώρα.