Έχουμε δει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Δεδομένης της ετήσιας αύξησης του συνολικού ποσού που διατίθεται για το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί και ενώπιον της Επιτροπής Υγείας.
Πρώτον, είναι διαπίστωση εφόσον το σύστημα είναι μονοασφαλιστικό και χρηματοδοτείται με νόμο από τους πολίτες, υπάρχει σχεδιασμός αναγκών και δυνατοτήτων στον ΟΑΥ, το capacity planning όπως το γνωρίζουμε, που θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτον την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Σήμερα έχουμε ακούσει ότι αυτή η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος μπορεί να συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το 2030. Δεύτερο και σημαντικό, είναι η διατήρηση του ύψους των αποζημιώσεων οι οποίες θα πρέπει να είναι συνυφασμένες με την ποιότητα των υπηρεσιών. Και τρίτον, η αβίαστη ένταξη των νέων νοσηλευτηρίων που αδειοδοτεί το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμα επεξεργάζεται το δικό του capacity planning αλλά συνεχίζει να αδειοδοτεί, γιατί απαιτεί ξεχωριστό επιπρόσθετο προϋπολογισμό εφόσον οι ανάγκες υγείας είναι δεδομένες και η υπάρχουσα ενδονοσοκομειακή δυνατότητα δεν έχει κορεστεί.
Αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει και έχουμε ακούσει από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι πως η ένταξη των πρώτων βοηθειών συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, είτε τα νοσηλευτήρια που έχουν μπει μέσα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος. Μιλάμε για περίπου 67 εκατομμύρια συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Έχουμε ξεκινήσει σήμερα αλλά και στην ερχόμενη συνεδρία την κατ’ άρθρο συζήτηση ακριβώς για να δούμε και τα επιμέρους ζητήματα.
Όμως θεωρώ ότι με όλα όσα έχουμε ακούσει έχουμε πειστεί όσον αφορά την αναγκαιότητα ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΟΑΥ.
28.9.2023