Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής αλλά και η Βουλή εν γένει πρέπει να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα δηλαδή είναι ο υπέρτατος νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οφείλει να καθοδηγεί τις πράξεις και τις ενέργειες μας. Άρα για να υπερασπιστούμε την ίδια την Δημοκρατία μας πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα μας. Στην Κύπρο έχουμε Προεδρική Δημοκρατία, υπάρχει σαφέστατη διάκριση των εξουσιών. Μέσα από την πρόταση των συναδέλφων το ερώτημα που πλέον προκύπτει είναι συγκεκριμένο. Πολιτική ευθύνη και νομική υποχρέωση. Από τη μια η υποχρέωση δεν προκύπτει μέσα από τις συνταγματικές διατάξεις, δηλαδή δεν μπορεί η Βουλή να υποχρεώσει τους Υπουργούς να παραστούν ενώπιον μιας επιτροπής, ακόμα και να καταθέσουν έγγραφα τα οποία ζητά η Βουλή.
Από την άλλη βεβαίως η διαφάνεια, η σύγχρονη πολιτική σκέψη, λέει ότι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν και οι πολιτικοί είναι υπόχρεοι να ενημερώνουν τους πολίτες. Οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι του λαού γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για το πως αυτό το θέμα μπορεί να θεσμοθετηθεί. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα ή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σ’ αυτήν εδώ τη συζήτηση, όχι τη νομοθεσία γιατί τη νομοθεσία εμείς δεν την υποστηρίζουμε γιατί βρίσκουμε μια ευρύτατη αντισυνταγματικότητα πέραν των πολλών κενών που έχει κατά την άποψη μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Από εκεί και πέρα και έχω την εντύπωση ότι το υποστηρίζουν όλοι, πρέπει να γίνει μια συζήτηση γιατί όπως λέχθηκε στην Επιτροπή αυτή η κυβέρνηση μας δήλωσε σήμερα ότι οι Υπουργοί της θα έρχονται στις συνεδρίες, μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να δηλώσει το αντίθετο και να επικαλεστεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Άρα πρέπει να υπάρξει ένα είδους ρύθμισης.
Όμως την ίδια ώρα πρέπει να πω ότι μιλώντας επειδή στο κάδρο, και ευχαριστούμε τον Γενικό Εισαγγελέα που παρευρεθεί και μας κατέθεσε σωρεία γνωματεύσεων που αποκλείουν τη συγκεκριμένη πρόταση, θα πω ότι η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας από το δευτερόλεπτο που εγώ έχω την τιμή να προεδρεύω της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής είναι πάντοτε παρούσα και είναι απόλυτα υποβοηθητική και στις προτάσεις νόμου και στα αυτεπάγγελτα θέματα.
Άρα στην πράξη ως ένα πολύ μεγάλο επίπεδο ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι πως θα τον θεσμοθετήσουμε όχι με απαγορευτικές και δρακόντειες διατάξεις γιατί είμαστε πολιτικοί. Η διελκυστίνδα είναι μεταξύ της πολιτικής ευθύνης και της νομικής υποχρέωσης.
27.9.2023