Σύμφωνο για τη Νέα Γενιά

17 Φεβρουαρίου, 2014

Ειδικό Σύμφωνο για τη Νέα Γενιά παρουσίασε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το Σύμφωνο, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, αντικατοπτρίζει τη βαθιά πολιτική και ηθική δέσμευση του απέναντι στους νέους και εκφράζει την ισχυρή πολιτική βούλησή του να καταστήσει τους νέους συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές στην προσπάθεια  για την οικοδόμηση της Κύπρου του αύριο.

Ο υποψήφιος πρόεδρος επανέλαβε την δέσμευσή του για αύξηση μέχρι 1% – μέσα από αναδιανομή κονδυλίων – των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για πολιτικές που   αφορούν τους νέους. Κύρια στόχευση, είπε,  οι τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας.  Την ίδια ώρα δεσμεύτηκε για τη θεσμική αναβάθμιση και οικονομική στήριξη του Συμβουλίου Νεολαίας, το οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος.

«Το πρώτο μεγάλο μέτωπο στο οποίο θα μεταφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις είναι το μέτωπο της ανεργίας.  Έχουμε εργαστεί συστηματικά, μαζί με ένα ισχυρό επιτελείο ειδικών, για να επεξεργαστούμε και να  διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με κοστολογημένες προτάσεις, με συγκεκριμένο πρόγραμμα  υλοποίησης βάσει χρονοδιαγραμμάτων», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και ανακοίνωσε προτάσεις που αφορούν ειδικά τη νέα γενιά.

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει τη νεανική επιχειρηματικότητα, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τη δημιουργία Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας, (μέσα από την μετεξέλιξη των Κέντρων Πληροφόρησης του Οργανισμού Νεολαίας σε όλες τις πόλεις), την αύξηση των κονδυλίων και την αναθεώρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς και την  παροχή  φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων.

Σημειώνοντας  τον καταλυτικό ρόλο της παιδείας, ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε ορισμένες πρωτοβουλίες  που θα αναλάβει η κυβέρνηση, αν εκλεγεί, σε σχέση κυρίως με τους φοιτητές και τους μαθητές. Πρωτοβουλίες όπως η ειδική ενίσχυση του πακέτου φοιτητικής μέριμνας για τους φοιτητές που ανήκουν στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, η διασφάλιση της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας σε ότι αφορά το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως και η επαναφορά του μέτρου για επιχορήγηση μέρους ή του συνόλου του κόστους αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές, με βάση εισοδηματικά κριτήρια – όταν τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέταξε, επίσης, στις κεντρικές του προτεραιότητες τη στήριξη των νέων ζευγαριών. Πρότεινε μεταξύ άλλων την εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας, τη δημιουργία υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων, την ανάπτυξη νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας, με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου για διευκόλυνση των εργαζομένων στις περιπτώσεις σημαντικών οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (τηλεργασίας).

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.