Η Σύνοδος των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά υιοθετώντας πλαίσιο πολιτικής για τις οικονομίες του ευρώ μπροστά στην οικονομική κρίση. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» με βασικούς στόχους:
– τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά,
– την ανταγωνιστική οικονομία και
– τα υγιή και βιώσιμα οικονομικά συστήματα
Σε πρώτη φάση οι «17» αποφάσισαν να υποστηρίξουν το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης με 500 δις ευρώ. Ειδικά για το «ελλαδικό» πρόβλημα συμφωνήθηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%).
Είναι φανερό μέσα από το κείμενο που υπογράφουν οι ηγέτες των «17», ότι οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ρητώς να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα αυτά θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας, αλλά όλα θα εξελιχθούν μέσα στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί: πχ αξιολόγηση μισθών σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα, ισορροπία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άνοιγμα προστατευομένων κλάδων, βελτίωση εκπαιδευτικών συστημάτων, ευέλικτη και ασφαλής εργασία, εξάλειψη γραφειοκρατίας κοκ.
Το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα ενσωματωθεί στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ζώνης του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται συνεχείς αξιολογήσεις των μέτρων που θα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Μέσα σε αυτό το εν εξελίξει περιβάλλον που στέκει η Κύπρος; Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν μπορεί να παίξει στο ευρωπαϊκό γήπεδο με σύγχρονους όρους. Συμμετέχει ο πρόεδρος Χριστόφιας στις Συνόδους Κορυφής χωρίς να γνωρίζουμε τις θέσεις του, δεν διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους και δεν ανταλλάσσει απόψεις με τα κόμματα για να τα κάνει κοινωνούς των εξελίξεων. Το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα απαιτεί συνεργασίες, διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση, ώστε οι εταίροι και οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα τους αφορούν.
Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει το αποτέλεσμα και για την κυβέρνηση Χριστόφια μετρά η απουσία αποφασιστικών μέτρων για μείωση του σπάταλου κράτους, μετρά η απουσία πολιτικής θέλησης για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και μετρά η απουσία σχεδίου για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα παθολογικά φαινόμενα της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση Χριστόφια στέκεται αμήχανη μπροστά στις δυσκολίες και παραλύει μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους. Γι’ αυτό επιχειρεί να δώσει παραπλανητικές ειδήσεις όπως για παράδειγμα ότι μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των λειτουργικών δαπανών, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία αποδεικνύει ότι το 2009 παρουσιάζεται αύξηση.
Ο ΔΗΣΥ παρουσίασε ένα συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα που συνάδει με τους πανευρωπαϊκούς στόχους και είναι σε θέση να βγάλει την οικονομία μας από τα αδιέξοδα γιατί στηρίζεται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της δικαιοσύνης. Με τις προτάσεις μας μεγαλώνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας που είναι η κύρια προϋπόθεση για να ασκήσουμε δίκαιη κοινωνική πολιτική. Όσοι υπόσχονται «δίκαιη κοινωνία» χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο απλώς παραπλανούν τον κόσμο για ψηφοθηρικούς λόγους. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μιλά με συγκεκριμένο τρόπο προτείνοντας πλήρες σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών με αναπτυξιακό προσανατολισμό.