Εξελίξεις με φόντο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

13 Μαρτίου, 2014

του Χριστόφορου Φωκαΐδη 

Το μπλοκάρισμα του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν λίγες βδομάδες εξουδετέρωσε, τουλάχιστον για την ώρα, ένα ευνοϊκό για την Άγκυρα σενάριο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο στο Κυπριακό, την ίδια ώρα που θα είχε τη δυνατότητα να ανοίξει τα 8 κεφάλαια που έχουν σχέση με την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ένα τέτοιο σενάριο, πέραν του ότι θα ενίσχυε την θέση του Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία ενόψει των επικειμένων εκλογών, θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμα δεδομένα επί του εδάφους στα κατεχόμενα, που θα διαφοροποιούσαν άρδην τους όρους λύσης του Κυπριακού προς όφελος της τουρκικής πλευράς.

Υπό το φως αυτής της αρνητικής εξέλιξης για την Τουρκία, παρακολουθούμε να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες βδομάδες συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας προκειμένου να εξευρεθεί εναλλακτική φόρμουλα για να καταστεί δυνατό το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Τα όσα έχουν δρομολογηθεί στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και τα όσα έχουμε δει να επιβεβαιώνονται στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα πρέπει να ειδωθούν και υπό το πρίσμα αυτής της εξέλιξης, με φόντο δηλαδή την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι τα πράγματα βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά οριακό σημείο. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών, και αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Είναι γι’ αυτό που επιβάλλεται, έστω και τώρα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη και συγκροτημένη στρατηγική προκειμένου να καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτούς τους κινδύνους σε ευκαιρίες, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανείς που εκτιμά ότι μέχρι τον Ιανουάριο μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Έρογλου. Ούτε την ίδια ώρα μπορεί κανείς να εισηγηθεί αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε το καλύτερο δώρο για την Άγκυρα. Άρα, θα πρέπει τώρα με υπευθυνότητα και διορατικότητα να απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά τον Ιανουάριο;

Με ποιο τρόπο θα καταδείξουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας για να μην στραφούν οι πιέσεις προς εμάς; Πως αποτρέπουμε την κατάληξη σε μια κλειστή διεθνή διάσκεψη τύπου Μπούργκεστοκ ως ύστατη πρόταση του ΟΗΕ προτού καταθέσει την εντολή;

Η απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί στο πλαίσιο της πρότασης που εδώ και μήνες έχει υποβάλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Να διευρύνουμε δηλαδή τη διαδικασία για να συνεχίσει να διεξάγεται ο διάλογος στον Κύπρο, με τη συμμετοχή όμως της Τουρκίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι που η Τουρκία να αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει κόστος. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

Ήταν μια πρόταση που κάποια στιγμή απεδέχθη ο Ερντογάν, όταν του είχε διαβιβαστεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Ισπανίας Μορατίνος. Δυστυχώς, χάσαμε τότε την ευκαιρία. Σήμερα θα δεχόταν η Τουρκία μια τέτοια πρόταση; Πολύ αμφιβάλλω. Αξίζει, ωστόσο να τη δοκιμάσουμε. Χρειάζονται επιθετικές πρωτοβουλίες εδώ και τώρα. Η άμεση υποβολή αίτησης ένταξης στον Συναιτερισμό για την Ειρήνη, θα ήταν μια άλλη κίνηση που θα έφερνε και πάλι την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Τώρα είναι η ώρα πιστεύω να αξιοποιήσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας κατά τρόπο που να μετατρέψουμε το Κυπριακό, ή τουλάχιστον κάποιες σημαντικές πτυχές του, από θέμα διαφοράς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, σε ευρωτουρκική διαφορά.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.