Συζήτηση για την Κοινωνία της Γνώσης

12 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία συζήτηση που διοργάνωσε η επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Δημοκρατικού Συναγερμού με θέμα «Κοινωνία της Γνώσης στην Κύπρο: Προοπτικές και Προκλήσεις». Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου κάτω από το γενικό θέμα «Κύπρος 2020 – Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη», μίλησαν οι: Κυριάκος Κόκκινος, Γενικός Διευθυντής ΙΒΜ Κύπρου, Σταυριάνα Κοφτερός, Διευθύντρια Εκκολαπτηρίου Επιχειρήσεων ΔΙΟΓΕΝΗΣ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Αναπτυξιακού Οργανισμού ΤΑΛΩΣ. Συντόνιζε η Ξένια Κωνσταντίνου της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας ΔΗΣΥ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο αντιπρόεδρος Νίκος Τορναρίτης και ο επίτροπος Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννος Σταυρινίδης.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο διάλογος αυτός εγκαινιάστηκε με στόχο «να μας δώσει τη δυνατότητα να καταγράψουμε προβληματισμούς, ανησυχίες αλλά και οραματισμούς για το μέλλον, έτσι που μαζί να χαράξουμε την πορεία για την Κύπρο του 2020. Την ίδια ώρα θέλουμε ο διάλογος που έχουμε εγκαινιάσει να εμπλουτιστεί με τις εμπειρίες και τις γνώσεις ειδικών στον κάθε τομέα έτσι που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας».

Η συζήτηση αφορά ένα καίριο ζήτημα, που βρίσκεται, ή που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. «Είναι βέβαιο πως οι κοινωνίες που θα κερδίσουν το αύριο είναι αυτές που μετεξελίσσονται σήμερα σε κοινωνίες της γνώσεις», ανέφερε. 

Ειδικότερα μικρές χώρες σαν τη δική μας έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση, να επενδύσουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τόνισε και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να διακριθεί σε αυτό τον τομέα, «πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι μέσα από συντονισμένες και οραματικές πολιτικές θα οικοδομήσουμε σήμερα τις πολιτικές που έχει ανάγκη το αύριο».

«Πιστεύω βαθιά πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο στην πατρίδα μας αν επενδύσουμε εύστοχα στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε ωστόσο λύπη επειδή, όπως είπε, «με βάση τους ειδικούς δείκτες της ΕΕ βρισκόμαστε δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ανάμεσα στους εταίρους μας».

Ανέφερε ότι αν εργαστούμε συστηματικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί αυτές ακριβώς τις δυνατότητες, που θα δημιουργεί νέες προοπτικές και θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις.

«Η Κύπρος χρειάζεται σήμερα μια περισσότερο ανταγωνιστική οικονομία που θα δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους μας, διασυνδέοντας την έρευνα με την παραγωγή, που θα αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία, ως θετικό πρότυπο», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ότι η κάθε κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής που να αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία και να ιδρύσει εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, να προσφέρει τις ευκαιρίες για την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού, «γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι αλλά και να επιτύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Ο Αντιπρόεδος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης υπέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος στη βάση και των εισηγήσεων της ΕΕ.

”Εξυγίανση σημαίνει επένδυση στη γνώση, αύξηση και όχι μείωση των κονδυλίων που διατίθεται στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και συνεπής προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων”, είπε και πρόσθεσε: ”Εμείς λέμε στην κυβέρνηση: Δώστε βάρος σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ακούστε τις εισηγήσεις της ΕΕ και προχωρήστε. Η γνώση αποτελεί το κλειδί για να πάμε μπροστά”. 

Όπως ανέφερε, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η παρουσίαση ενός «πλαισίου αναπτυξιακής πολιτικής» με επίκεντρο τη γνώση και την καινοτομία και η αναζήτηση κοινωνικής συναίνεσης γύρω από το στόχο αυτό.

Προέβαλε την άποψη ότι τρία θέματα μπορεί να αποτελέσουν την αιχμή της νέας αναπτυξιακής πολιτικής : Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η υλοποίηση μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, βάρος δηλαδή σε ό,τι ονομάζουμε κοινωνία της γνώσης.

”Το αίτημα της εποχής είναι πολύ καθαρό. Να επενδύσουμε στη γνώση, στην καινοτομία, στην ανάπτυξη. Να βάλουμε μπροστά ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας μας”, κατέληξε. 

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.