Ευθύνες και προτεραιότητες ενόψει Δεκεμβρίου

11 Μαρτίου, 2014

του Νίκου Τορναρίτη

Ύστερα από 18 μήνες, η διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εισέρχεται στην β’ φάση. Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, έχουμε υποστηρίξει ότι ορθά ξεκίνησε η προσπάθεια για την επιδίωξη ομοσπονδιακής λύσης. Η μακρά στασιμότητα έριχνε περισσότερο νερό στο μύλο της διχοτόμησης, ανοίγοντας νέες περιπέτειες για την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού. Για να πετύχει όμως, η προσπάθεια επίλυσης, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο που να γίνει αμοιβαία αποδεκτό, η ε/κ πολιτική ηγεσία χρειάζεται να επιστρατεύσει όλα τα πολιτικά εργαλεία στη διεθνή σκακιέρα. Η δική μας θέση είναι σαφής ότι για να έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε θα πρέπει να συντρέχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, ενεργητική ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες με καθαρή αντίληψη και μια σύγχρονη ανάλυση του τί αυτό σημαίνει. Επιφυλάξεις έναντι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αναλύσεις με ψυχροπολεμικούς όρους δεν χωρούν. Η ΕΕ είναι ο πραγματικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει εξελίξεις και η παρουσία πολιτικού αντιπροσώπου της, καθώς και τεχνοκρατών στις συνομιλίες, είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Δεύτερον, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Ειλικρινής διάλογος, ενημέρωση, έγκαιρη διαβούλευση στα στρατηγικά ζητήματα.

Τρίτον, συλλογική δράση εντός και κυρίως εκτός Κύπρου, εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Η εσωτερική αναμόχλευση άσκοπων συζητήσεων, το να καταγγέλλουμε «μεταξύ μας» την κατοχική δύναμη, δε σημαίνει τίποτε.

Ο αντίπαλός μας δείχνει να κινείται δραστήρια σε όλα τα επίπεδα. Η αντίληψη ότι όλα είναι εντάξει δημιουργεί ξανά εικονικές πραγματικότητες γύρω από τους συμμάχους μας και φανταστικά σενάρια για «μόνιμους» εχθρούς μας. Δεν είναι χρήσιμο να παρασιωπούμε τις επιπτώσεις των ανοιγμάτων που κάνει η Τουρκία προς Ρωσία και Συρία, ενώ την ίδια στιγμή να αφορίζουμε ασύστολα εναντίον ευρωπαίων εταίρων μας.

Επιπρόσθετα, βλέπουμε ότι η Τουρκία επιχειρεί – παραμονές της αξιολόγησής της από τους 27 – ορισμένα ανοίγματα όπως η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία, η συνάντηση Ερτογάν –Βαρθολομαίου στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά στην Πρίγκηπο. Επιχειρεί επίσης μικρά ανοίγματα στους Kούρδους. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες και δεν επιτρέπουν στατικές αναλύσεις, ούτε για τη στάση της Τουρκίας, ούτε για την αξιολόγηση που θα κάνουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Θεωρώ ότι ο μείζων στόχος αυτό το διάστημα είναι να δουλέψουμε για να γίνει η αξιολόγηση της τουρκικής υποψηφιότητας αποτελεσματικό εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού. Άρα σε αυτό το χρονικό διάστημα, o πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να οργανώσει συναντήσεις κορυφής με βάση αυτή την προτεραιότητα κι όχι τις σχέσεις με τον Τρίτο Κόσμο. Επίσης το Εθνικό Συμβούλιο να ορίσει ρόλους ώστε κάθε κόμμα να δουλέψει στην ΕΕ με τις συμμαχίες που διαθέτει!

Ταυτόχρονα να απαντήσει με ευθύτητα τι ζητά η κυβέρνηση Χριστόφια από την ΕΕ μπροστά στην αξιολόγηση της Τουρκίας; Έχει πρόταση και ποια;

Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, λέμε να διασυνδέσουμε την αξιολόγηση της τουρκικής υποψηφιότητας με την ουσία του κυπριακού, με την κατοχή και την επίλυση, με την ΕΕ να έχει ισχυρό ρόλο στις προσπάθειες για λύση. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να υπάρξουν και να εφαρμοστούν για την κατοχική δύναμη.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.