Συρρίκνωση εισοδημάτων και εκτόξευση του κόστους ζωής

11 Φεβρουαρίου, 2014

Σε σημερινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρεται στα επιτόκια και την ακρίβεια:

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούλιο του 2010, η Κύπρος έχει τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά. Το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην Κύπρο για νέα δάνεια μέχρι 1εκ. με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό μέχρι ενός έτους) ανερχόταν στο 6,24% και ήταν το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην κατηγορία αυτή απολάμβαναν τον Ιούλιο οι επιχειρηματίες στην Αυστρία με το επιτόκιο να βρίσκεται στο 2,31%. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 3,33%. Οι κυπριακές επιχειρήσεις καλούνταν να πληρώσουν και το υψηλότερο επιτόκιο για νέα δάνεια πέραν του 1εκ. με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό μέχρι ενός έτους). Το κόστος δανεισμού ήταν στο 6,01%.

Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια και πάλι η Κύπρος βρίσκεται στο ρετιρέ της Ευρωζώνης. Το κόστος δανεισμού των Κυπριακών νοικοκυριών ήταν στο 4,81% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρισκόταν στο 2,67%.

Με άλλα λόγια οι κυπριακές επιχειρήσεις καλούνται να επιβαρυνθούν με σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες επιπρόσθετο κόστος για την χρηματοδότηση τους πράγμα που πλήττει και την ανταγωνιστικότητα τους σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώνουν πέραν των δύο ποσοστιαίων μονάδων επιπρόσθετο κόστος για στεγαστικά δάνεια. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 1%. Τι θα συμβεί στα επιτόκια στην Κύπρο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρήσει το βασικό της επιτόκιο;

Έχουμε καταντήσει η χώρα της ακρίβειας και αυτό πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας γενικότερα. Εκτός από τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη, έχουμε και το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και τις ακριβότερες τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα. Ο πληθωρισμός κατά τον Αύγουστο του 2010 ήταν στο διπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Και παρά την αύξηση κατά 3,2% στον δείκτη τιμών καταναλωτή, η επί μέρους αύξηση στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά ήταν στο 5,8% και στην Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμό και Υγραέριο ήταν στο 7,8%. Τελικά που οδηγείται το κυπριακό νοικοκυριό;  

Όλες οι τιμές αυξάνονται διαρκώς και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντιστρέψει την ανοδική πορεία τους. Το κυπριακό νοικοκυριό γονατίζει από την ακρίβεια την ώρα που η ανεργία ακόμη και τον μήνα Αύγουστο αυξάνεται και δείχνει τα δόντια της ενόψει και του χειμώνα, την ίδια ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε έχουν κλείσει, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης είτε βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραστικά.

Ας μην εκληφθεί από την κυβέρνηση ότι η παρέμβαση μας εκπορεύεται από αντιπολιτευτικά κριτήρια. Κάνουμε απλή καταγραφή γεγονότων και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα από την κυβέρνηση στην προσπάθεια για τα σωστά μέτρα προς την διόρθωση των οποιονδήποτε στρεβλώσεων υπάρχουν στην μικρή αγορά της Κύπρου, που δημιουργούν το επικίνδυνο αυτό κοκτέιλ, συρρίκνωση εισοδημάτων και εκτόξευση του κόστους ζωής.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.