Ο επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος προέβη χθες στην πιο κάτω δήλωση για την ανάγκη δυναμικής συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης:
Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη και σκληρή διαπραγμάτευση για την σύνθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης η οποία συστάθηκε με την Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Υπηρεσία αυτή θα επικουρεί την Υπουργό Εξωτερικών στην άσκηση των καθηκόντων της και θα αναλάβει μεταξύ άλλων και την διεύθυνση της υφιστάμενης διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. που αποτελείται από 130 γραφεία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η διαβούλευση για την σύνθεση της Υπηρεσίας διεξάγεται σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ στο τελικό στάδιο θα χρειαστεί και η έγκριση της Επιτροπής. Τα μέλη της Υπηρεσίας θα προέρχονται από το υφιστάμενο προσωπικό των υπηρεσιών της Ε.Ε. και από μέλη των εθνικών διπλωματικών υπηρεσιών των 27 κρατών – μελών.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί την υπό εξέλιξη διαδικασία ως εξαιρετικής σημασίας. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός των πολιτικών δυνάμεων, των ευρωβουλευτών και της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους στόχους που επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία και για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαβούλευσης. Διαπιστώνουμε επίσης ότι η αρμόδια Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής δεν έχει μέχρι τώρα ενημερωθεί, γι αυτό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει ζητήσει την άμεση εγγραφή και συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει την εξαιρετική σημασία που αποκτά για την πατρίδα μας, μια χώρα μικρή σε πληθυσμό, που έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης και την επιθετικότητα της Τουρκίας, καθώς και ένα ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά συμμετοχή της στην υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Και τούτο λαμβάνοντας υπόψη ότι 16 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, υποεκπροσωπούνται στην υφιστάμενη υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG RELEX).
Είναι γι αυτό το λόγο που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ειδικοί μηχανισμοί που να διασφαλίζουν την ισόρροπη γεωγραφική εκπροσώπηση, προκειμένου να αποφευχθούν αδικίες εις βάρος των μικρότερων σε μέγεθος κρατών – μελών και η απόλυτη κυριαρχία των μεγάλων χωρών. Η αντιπροσωπευτικότητα και η ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις βαθμίδες της Υπηρεσίας, είναι τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν την αξιοπιστία του θεσμού και θα δώσουν την αίσθηση σε κράτη – μέλη, όπως η Κύπρος, ότι η Υπηρεσία τους αφορά και συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις στο νέο και σημαντικό αυτό εγχείρημα.