Ευρωεκλογές και το ειδικό βάρος των ευρωβουλευτών

6 Μαρτίου, 2014

του Αβέρωφ Νεοφύτου

Στις 6 Ιουνίου ο κυπριακός λαός για δεύτερη φορά θα προσέλθει στις κάλπες για την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωεκλογές είναι κορυφαία στιγμή για την Δημοκρατία και για την ευρωπαϊκή Κύπρο. Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις εμπειρίες που έχουμε προσκομίσει μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε πως η εκλογή αξιόλογων πολιτικών προσωπικοτήτων προσθέτει επιπρόσθετο κύρος στη μικρή μας χώρα. Mεγάλη επίσης σημασία έχουν και οι σχέσεις των κομμάτων με τις μεγάλες πολιτικές ομάδες στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι γνωστό, αλλά το κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω, πως η δική μας παράταξη πρωτοστάτησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη. Εργαστήκαμε σκληρά με μπροστάρη και καθοδηγητή τον Γλαύκο Κληρίδη. Αλλά και σε απόλυτη συνεργασί

α με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος και με την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων εντός Κύπρου και με την κατανόηση, τους αγώνες και τις θυσίες του Κύπριου πολίτη, εντάχθηκε η Κύπρος στην ενωμένη Ευρώπη.

Αυτό το ιστορικό επίτευγμα δεν ήταν και δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή για να έχουμε μια ενεργό συμμετοχή σε όλους του πυλώνες που έχουν σχέση με τις δράσεις και ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό και καθοριστική ήταν η στάση της δικής μας παράταξης στην ένταξη του Κύπρου στην ευρωζώνη, που όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με το mea culpa του παραδέχθηκε, ευτυχώς που ενταχθήκαμε στην ευρωζώνη την 1/1/2008. Όμως θεωρώ σεμνά και ταπεινά να κάνω κοινωνούς τους Κύπριους πολίτες σε μια άγνωστη στο πλατύ κοινό πτυχή της πορείας μας προς την ευρωζώνη.

Πέραν της σωστής διαχρονικά οικονομικής πολιτικής, αλλά και της σωστής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, και με την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης, προετοιμάστηκε σωστά η χώρα μας για να πληροί τα κριτήρια για ένταξη της στην ευρωζώνη. Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, πέραν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειαζόταν και η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενταχθεί μια χώρα μέλος της ευρωζώνης. Και όταν το θέμα εσυζητείτο στην υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών με προεδρεύοντα τον ευρωβουλευτή Langen με διάφορες αιτιολογίες, αιτιάσεις και προσκόμματα ετοιμάστηκε προσχέδιο με πρόταση να απορρίψει το Ευρωκοινοβούλιο την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη. Με συντονισμένες προσπάθειες του Ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτη Δημητρίου και με άμεση επικοινωνία με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μακαρίτη Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά και συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Μιχάλη Σαρρή, υπουργό Οικονομικών και τους στενούς του συνεργάτες, κατόρθωσε ο Παναγιώτης Δημητρίου μαζί και με τον ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη να αλλάξει το προσχέδιο της έκθεσης της υποεπιτροπής και να πάει με θετική θέση για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός που καταδεικνύει πρώτον την σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κάποιοι εδώ στην Κύπρο προσπαθούν να υποβαθμίσουν, αλλά επιπρόσθετα που καταδεικνύει τη σημασία του εκτοπίσματος των εκπροσώπων μας και πώς μπορούν να προσθέσουν, να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους και ιδιαίτερα όταν αυτή η χώρα είναι μικρή με μικρή αριθμητική παρουσία.

Θέλω να δηλώσω πως με συνδέει προσωπική και πολιτική φιλία με τον Παναγιώτη τον Δημητρίου. Θεωρώ πως ο Παναγιώτης ο Δημητρίου όπως και ο Γιαννάκης ο Κασουλίδης, τίμησαν όχι μόνο την παράταξη μας, όχι μόνο την Κύπρο μας, αλλά διέπρεψαν με την συμμετοχή τους και την δράση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, και η θέση μου αυτή δεν θα ήθελα να εκληφθεί ως υποκειμενική.

Είναι γι΄αυτό τον λόγο που πιστεύω πως έχει μεγάλη σημασία ένα κόμμα να βρίσκεται σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα αλλά εξίσου ίσως και μεγαλύτερη σημασία έχει να έχεις εκπροσώπους με κύρος και με δράση που να διακρίνονται όχι μόνο μεταξύ της ολιγάριθμης εκπροσώπησης του τόπου μας αλλά να διακρίνονται στο σύνολο των εκατοντάδων ευρωβουλευτών.

Ήταν τιμή για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό που είχαμε τέτοια εκπροσώπηση. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης κατέθεσε την υποψηφιότητα του διεκδικώντας επανεκλογή. Ο Παναγιώτης Δημητρίου επέλεξε για δικούς του λόγους την μην επαναδιεκδικήσει. Η μη επαναδιεκδίκηση δεν αφαιρεί τίποτα από την σημαντικότατη συμβολή και δράση του Παναγιώτη Δημητρίου στην προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων του τόπου μας στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος πως μπορεί πολλά ακόμα να προσφέρει για τον τόπο και την παράταξη.

 

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.