Συνάντηση ΔΗΣΥ – ΕΥΡΩΚΟ

13 Φεβρουαρίου, 2014

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επικεφαλής αντιπροσωπείας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο και μέλη της ηγεσίας του ΕΥΡΩΚΟ στα πλαίσια επαφών που πραγματοποιεί ο ΔΗΣΥ για συζήτηση των προγραμματικών του προτάσεων για τις προεδρικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης είπε πως περιόρισαν το διάλογο κατά συνάντηση «όχι στο ποιός θα είναι ο υποψήφιος», αλλά στο σεβασμό της αυτονομίας των κομμάτων, «και συνεπώς επικέντρωσαν την προσοχή τους στις κοινές προγραμματικές δηλώσεις. Πρόσθεσε πως δεν έγινε κανένας διάλογος για το ποιόν μπορεί να υποστηρίξει ο οποιοσδήποτε χώρος. «Επομένως είναι άστοχη η όποια συζήτηση και ο διάλογος που αποσκοπεί στα κουτσομπολιά και στο ποιόν θα υποστηρίξει ποιός», ανέφερε.

«Έχουμε πορεία να διανύσουμε και συνεπώς καλόν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο. Είμαστε ή όχι αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα του λαού;” πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι ο ενδιάμεσος χώρος έχει τη δυνατότητα να δώσει την τρίτη λύση, έναν τρίτο δρόμο με έναν υποψήφιο ο οποίος να ανταποκρίνεται απόλυτα και στις ανησυχίες μας, και στα προγράμματά μας και στους σκοπούς μας», προσθέτοντας πως δεν μπήκαν σε ονοματολογία. Είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ γόνιμη και πως άκουσαν με πολλή προσοχή τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη και της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ.

«Είναι θέματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Εξηγήσαμε με ειλικρίνεια στον κ. Αναστασιάδη ότι για μας η προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση κοινού υποψηφίου στον ενδιάμεσο χώρο και κοινού προγράμματος. Θεωρούμε πολύ παραγωγικές οποιεσδήποτε συναντήσεις, συνεννοήσεις για το καλό της Κύπρου».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η συνάντηση έγινε σε ένα ειλικρινές, δημιουργικό κλίμα. «Είναι με απόλυτο σεβασμό που ακούσαμε τις πρωτοβουλίες για συνένωση των δυνάμεων των κομμάτων που είναι πέραν από το ΑΚΕΛ ή το Συναγερμό. Αυτό το έχουμε πει από την αρχή, ότι είναι κάτι το οποίο με απόλυτο σεβασμό θα δεχθούμε», ανέφερε. Όμως, πρόσθεσε «την ίδια ώρα αυτό που για μένα εισπράττω ως το θετικότερο είναι ότι μέσα από ένα ανοικτό διάλογο μπορούν να ευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας».

«Η αποφασιστικότητα που διαπιστώνω και από πλευράς ΕΥΡΩΚΟ να υιοθετηθούν ριζοσπαστικά μέτρα εκσυγχρονισμού αλλά και ανασυγκρότησης του κράτους είναι για μένα σημαντικότατη, ενώ την ίδια ώρα ο ανοικτός διάλογος και για το μεγάλο θέμα της κατοχής, της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, γενικότερα της εκκρεμότητας του κυπριακού προβλήματος, είναι κάτι που πρέπει μέσα από τη συλλογικότητα να αντιμετωπιστεί. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό για μένα, έστω και εάν κάποιοι θεωρούν ότι ακόμα υπάρχουν κάποιες διαφορές αντιμετώπισης», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο διάλογος, και ιδιαίτερα ο σεβασμός της αντίθετης άποψης, και η συλλογικότητα, είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα».

Με την ΕΔΕΚ

Στα πλαίσια των ίδιων επαφών πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα συνάντηση Δημοκρατικού Συναγερμού -ΕΔΕΚ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ παρουσίασαν αναλυτικά στην αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την εσωτερική διακυβέρνηση, τους θεσμούς, το κράτος, και το θέμα του φυσικού αερίου.

«Έχουμε ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις που μας ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η αντιπροσωπεία του κόμματος και πρέπει να πω ότι είναι προτάσεις πλήρεις και προτάσεις με τις οποίες σε αρκετά σημεία η ΕΔΕΚ δεν έχει διαφορετικές απόψεις», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γιαννάκης Ομήρου.

Πρόσθεσε πως και η ΕΔΕΚ προετοιμάζει ένα πλαίσιο αρχών διακυβέρνησης, ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων που καλύπτει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής όσο και το Κυπριακό, την διαχείριση του Κυπριακού. «Και βεβαίως», συνέχισε, «ανεξάρτητα και από τις προεδρικές εκλογές, εμείς θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του λαού μας να υπάρχουν συγκλίσεις, προγραμματικές, πολιτικές, πάνω στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό».

Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου είπε πως με βάση απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η ΕΔΕΚ διερευνά και ανιχνεύει την προοπτική συνεργασίας με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. «Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει οριστεί μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, μια πρώτη συνάντηση με ανοικτή ημερήσια διάταξη. Αυτό δεν εμποδίζει σε καμιά περίπτωση να συνεχίσουμε να ανταλλάζουμε απόψεις και με τον ΔΗΣΥ για τα θέματα των προγραμματικών θέσεων και των δικών μας και των θέσεων του ΔΗΣΥ», ανέφερε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε από την πλευρά του άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα δημιουργική τη συνάντηση. «Ορθά ελέχθη ότι αυτή την ώρα, αυτό που επιδιώκεται είναι η διαπίστωση πού υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Κοινή διαπίστωση είναι ότι το κράτος μας χρήζει ανασυγκρότησης, βαθιές τομές θα πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να δώσουμε ελπίδα γενικότερα και στο λαό και πιο συγκεκριμένα στους νέους», είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια πως πρώτιστο και πάνω απ’ όλα τα θέματα παραμένει το εθνικό πρόβλημα και η συνεχιζόμενη κατοχή και η διαίρεση της πατρίδας μας. «Είναι με μεγάλο ενδιαφέρον που θα αναμένουμε και τις προγραμματικές θέσεις της ΕΔΕΚ και θα είμαστε ανοικτοί σε διάλογο γιατί όπως έχω πει κατ’ επανάληψη και είναι ένα δόγμα, και το υπογραμμίζω,

που απόλυτα πιστεύω, το άλφα και το ωμέγα των προβλημάτων εναπόκειται στη διαβουλευτική δημοκρατία, δηλαδή στο διάλογο και τον αλληλοσεβασμό. Κάτι που βοηθά στο να δημιουργούνται οι προοπτικές να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα του λαού», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά ανάλογο τρόπο λειτουργεί και η ΕΕ, καθώς όπως διευκρίνισε, υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στις πολιτικές δυνάμεις, όμως μέσα από το διάλογο και τις συναινέσεις επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις και κατά κανόνα οι ομόφωνες αποφάσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε επίσης πως στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα «του ποιος υποστηρίζει ποιον», όπως είπε. «Αυτό που έχουμε πει, είναι πως το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα, με σεβασμό στις δικές του διαδικασίες, να καθορίσει και την πορεία του όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές», είπε.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.