Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της βουλής Νίκος Τορναρίτης είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του με εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης με τους οποίους συζήτησε βασικά θέματα που απασχολούν τον τομέα της κυπριακής παιδείας.
Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια σειράς επαφών που πραγματοποεί ο κ. Τορναρίτης με σκοπό την αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που παρουσιάζονται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, ταύτιση απόψεων με τη Συνομοσπονδία ότι «δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει τα μεγάλα κεφάλαια που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όπως έπρεπε να είχαν προχωρήσει».
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της στελέχωσης των σχολείων της υπαίθρου το οποίο ο κ. Τορναρίτης χαρακτήρισε πολύ σοβαρό και κάλεσε τον υπουργείο Παιδείας να αξιολογήσει με περισσότερη σοβαρότητα, όπως είπε, τα αιτήματα μεγάλου αριθμού σχολείων της υπαίθρου που ζητούν ακόμα ένα εκπαιδευτικό, καθώς και να λάβει αποφάσεις που θα στηρίξουν τα εκπαιδευτήρια αλλά και την ύπαιθρο ειδικότερα.
Προς συζήτηση τέθηκε και το θέμα των σχολικών κυλικείων, και πιο συγκεκριμένα της διατροφικής αλυσίδας και της ανάγκης για προστασία των παιδιών από προβλήματα που, σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, δημιουργήθηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, αλλά και από την κερδοσκοπία.
Σχετική εισήγηση των Συνδέσμων Γονέων αναφέρεται σε ανάληψη των κυλικείων από τους οικείους Συνδέσμους Γονέων και αντιμετωπίστηκε θετικά από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της επιχορήγησης της Συνομοσπονδίας από το κράτος, χαρακτηρίζοντας «καταθλιπτική» την επιχορήγηση των 8,500 ευρώ από το κράτος προς τους οργανωμένους γονείς.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η επιχορήγηση από το κράτος των απόρων μαθητών και η στήριξή τους. «Δεν μπορούμε να μιλούμε για κοινωνική πολιτική και να μην στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Τορναρίτης.
Σε σχέση με το θέμα της παραπαιδείας, ο κ. Τορναρίτης επικαλέστηκε επιστολή του υπουργού Παιδείας προς τον ίδιο στην οποία ο υπουργός κάνει λόγο για μη ύπαρξη παραπαιδείας στη δημοτική εκπαίδευση, πράγμα το οποίο διαψεύσθηκε κατά τη συνάντηση από τους εκπροσώπους των γονέων οι οποίοι ανέφεραν ότι η παραπαιδεία στη δημοτική εκπαίδευση διογκώνεται, ειδικά στην 5η και 6η τάξη του Δημοτικού.
«Πρέπει παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων να συζητήσουμε τα μέτρα που έχει ήδη καταθέσει η επιτροπή Παιδείας προς το υπουργείο Παιδείας για περιορισμό του φαινομένου της παραπαιδείας και της μεταφοράς μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση», δήλωσε ο κ. Τορναρίτης.
Σε ό,τι αφορά τη σχολική βία και την παραβατική συμπεριφορά, ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της βουλής μίλησε για αποκέντρωση και δημιουργία επαρχιακών κέντρων στήριξης, ενώ για τους ξενόγλωσσους μαθητές είπε ότι παράλληλα με τη διαρκή στήριξή τους από το κράτος, πρέπει να εκπονηθούν επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα στήριξης και των γονέων, οι όποιοι με τη σειρά τους θα στηρίξουν τα παιδιά τους σε ό,τι αφορά στη μάθηση και στην καθημερινότητα του σχολείου.
Για το θέμα των βανδαλισμών στα σχολεία, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε σε διακήρυξη που έγινε από πρώην υπουργό Παιδείας και προέβλεπε την ανάθεση της φύλαξης των σχολικών κτιρίων σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε, όπως είπε. Τα κονδύλια για τη φύλαξη των σχολείων από ιδιωτική εταιρία θα ήταν λιγότερα από τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ζημιών από βανδαλισμούς κάθε χρόνο, είπε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των σχολικών εκδρομών, και σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη θα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Παιδείας το δικαίωμα των μαθητών να τυγχάνουν επιχορήγησης, τουλάχιστον για τις εκπαιδευτικές εκδρομές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρύσανθος Πιερή, δήλωσε ότι κάποια από τα προβλήματα στον τομέα της δημοτικής εκπαίδευσης έχουν χρονίσει και συνεπώς χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις από πλευράς πολιτείας για την επίλυσή τους.