Συνάντηση για τον πολιτισμό

17 Φεβρουαρίου, 2014

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχε προχθές Τετάρτη στη Λευκωσία συνάντηση με ανθρώπους του πνεύματος που έχουν ρόλο και λόγο στο χώρο του πολιτισμού. Σκοπός της συνάντησης, η οποία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ήταν η εν συντομία παρουσίαση τις κεντρικής κατεύθυνσης του κ. Αναστασιάδη για μια πολιτική για τον πολιτισμό καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων με τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Κεντρικό σημείο της προσέγγισης του κ. Αναστασιάδη είναι η δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού, με απαράβατη αρχή ότι αυτό θα στελεχώνεται από υφιστάμενο προσωπικό του δημοσίου που ασχολείται με τις διάσπαρτες στο παρόν πολιτιστικές υπηρεσίες. Το υφυπουργείο θα συντονίζει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε μια δομή για να μπορεί να δοθεί μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση. Μια κεντρική πολιτική δομή που θα λειτουργήσει με τη λογική της διαβούλευσης, δημιουργώντας συμβουλευτικά σώματα με δημιουργούς και άλλους παράγοντες και ιθύνοντες από το χώρο του πολιτισμού. 

Καταγράφηκαν αρκετές χρήσιμες εισηγήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού προγράμματος.

Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, πρώτο μας μέλημα είναι να μη θυματοποιηθεί ο πολιτισμός στον βωμό της οικονομικής κρίσης. Πρότεινε, εξάλλου ότι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τον πολιτισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία σημαντικών υποδομών, με ειδικές αναφορές σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Κρατική Βιβλιοθήκη, το Μέγαρο Πολιτισμού και τον σύγχρονο σχεδιασμό του πολιτιστικού προσώπου των πόλεων.

Αναφερόμενος σε άξονες μιας συγκροτημένης πολιτικής για τον πολιτισμό, έκανε αναφορά και σε μια κατεύθυνση συστηματικής πολιτιστικής διπλωματίας για να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα διεθνώς. Ειδική αναφορά έγινε ακόμα για μια πολιτική για το βιβλίο, όπως και για τη θέση του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού στη δημόσια εκπαίδευση, με τοποθέτηση για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος κατέληξε με την εμβληματική αναφορά ότι μέσα από τις δυσκολίες και ως δύναμη αντίρροπη στα σημεία των καιρών, απέναντι στο Μνημόνιο, μάς χρειάζεται πολύ και μια Υπόμνηση Πολιτισμού.

·        Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο των θέσεων του κ. Αναστασιάδη για τον πολιτισμό

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.