Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του χθες στη βουλή ανέφερε ότι το νομοσχέδιο το οποίο, στα πλαίσια εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, καλείται να εκσυγχρονίσει τη διαχείριση και την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας, πρέπει να τύχει «πολύ βαθειάς και σοβαρής μελέτης», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ανατρέψει την παρούσα κατάσταση διαχείρισης αυτών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων και πρόκειται για σοβαρό ζήτημα αφού μιλάμε για τα λεφτά των εργαζομένων».
Την προσοχή επέστησε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις κακοδιαχείρισης.
«Μέχρι τώρα έχουνε γίνει παρά πολλά, έχουμε ζήσει πράγματα και θαύματα, έχουμε ζήσει καταχρήσεις και αλόγιστη διαφθορά γύρω από αυτά τα θέματα – είναι γνωστά στην κοινή γνώμη – γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».
Εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να βάλουμε ‘το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων’ και να το διεξέλθουμε με πάρα πολλή εμπειρογνωμοσύνη και σοβαρότητα έτσι ώστε επιτέλους να εξασφαλίσουμε τα λεφτά της εργασίας των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη και χρειάζονται αυτά τα λεφτά».
Το νομοσχέδιο ως έχει, είπε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ‘ελλιπές’ γιατί «ακριβώς δεν επιτρέπει να γίνουν μεγάλες και σοβαρές αλλαγές γύρω απ΄ αυτό το θέμα και έτσι να πάμε σε μια πολύ πιο προχωρημένη κατάσταση πραγμάτων». Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει τρόπος και κίνητρο τα μικρά ταμεία να ενσωματωθούν με πιο μεγάλα, έτσι ώστε να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική επενδυτική πολιτική.
«Από τα 1.500 ταμεία που έχουμε – που είναι τραγικό να έχουμε τόσα ταμεία – αν είναι δυνατόν να έχουμε 4 ή 5 τέτοια ταμεία εργαζομένων για να μπορούν οι εργαζόμενοι με αποδόσεις σοβαρές να έχουν ένα σημαντικό όφελος», είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εποπτείας των ταμείων ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατά την άποψή του ο λόγος που υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν είναι «ακριβώς γιατί υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην Εποπτική Αρχή».
«Χρειάζεται η Εποπτική Αρχή να έχει πολύ πιο σοβαρά εργαλεία, πολύ πιο εξειδικευμένα άτομα για να μπορεί να εκτιμά και να αξιολογεί τη διαχείριση αυτών των ταμείων», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει η διαχείριση αυτών των ταμείων να γίνεται είτε από ανθρώπους που δεν έχουν τη γνώση είτε από ανθρώπους που νομίζουν ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι να διαχειριστούν τα λεφτά των εργαζομένων, δίχως να υπάρχει η συγκεκριμένη εξειδίκευση και τεχνογνωσία».
Πρέπει, είπε, «να μπουν μέσα οι ασφαλιστικές εταιρείες, να μπουν μέσα οι αναλογιστές, οι οποίοι όντως θα μπορέσουν να αποδώσουν ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, στα λεφτά των εργαζομένων».
Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, θα μελετήσει το θέμα σε ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε «να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί αυτό το νομοσχέδιο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες».