Χθεσινή δήλωση του επιτρόπου Εσωτερικών του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστου Στυλιανίδη αναφέρει:
Η Κύπρος όπως είναι ευρέως γνωστό, αναλογικά αντιμετωπίζει στον Ευρωπαϊκό χώρο το μεγαλύτερο πρόβλημα σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, εξ αιτίας και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους και μεγάλου μέρους της ακτογραμμής της. Γι’ αυτό και κατά τακτά διαστήματα, επισημάναμε την αναγκαιότητα αξιοποίησης από την Κύπρο του μηχανισμού ασφάλειας και επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων της Ε.Ε., Frontex. Αυτό, γιατί η Κύπρος ως κράτος – μέλος με ιδιαίτερες ευαισθησίες και προβλήματα λαθρομετανάστευσης, θα έπρεπε ως περιφερειακό κέντρο να πρωταγωνιστεί στις όποιες προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση της Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είχαμε υποδείξει πως θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει η συνεννόηση με την Ελλάδα και ο συντονισμός με την Ε.Ε. στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία και την αντιμετώπιση των σχετικών πολιτικών της.
Η χθεσινή εξέλιξη όπου η Ελλάδα μετά από αίτημα της προς την Ε.Ε. διεκδίκησε και κέρδισε τη συνδρομή της Frontex με 200 συνοριοφύλακες για τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων με στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, μας στέλλει πολλά πολιτικά μηνύματα. Είναι πολύ σημαντικό και επιβάλλεται, ο συγκεκριμένος μηχανισμός ευρωπαϊκής ασφάλειας να αξιοποιηθεί στα πλαίσια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Έτσι θα μπορέσουν να διασκευαστούν οι όποιες ανησυχίες για τα σχετικά ζητήματα και η Κύπρος να διαδραματίσει με εποικοδομητικό τρόπο το σημαντικό της ρόλο ως το νοτιοανατολικότερο άκρο των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ο ρόλος της Frontex, όπως είναι γνωστό, είναι να συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συνοριακών περιπολιών, να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, να συγκεντρώνει τα στοιχεία επιτήρησης που κοινοποιούν οι χώρες της Ε.Ε. και να βοηθά τα κράτη μέλη στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού λαθρομεταναστών. Υπάρχουν πάντως οι προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός κατάλληλα.