Για την σήψη και διαφθορά στις Φυλακές

11 Φεβρουαρίου, 2014

Χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, προέδρου της επιτροπής Νομικών της βουλής Νομικών Ιωνά Νικολάου:

Ως επιτροπή επαναλάβαμε την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε για να προωθηθούν οι αναγκαίες νομοθεσίες και αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακώς έχοντα στις Φυλακές, τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο χώρο των φυλακών.

Επισημάναμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε κατά προτεραιότητα νομοθεσίες και μέτρα, που θα προστατεύσουν τους δεσμοφύλακες και θα ανορθώσουν την εμπιστοσύνη στο σωφρονιστικό μας σύστημα, που θα επιτρέψουν την άσκηση ικανοποιητικού ελέγχου και θα καταπολεμήσουν τους νονούς, που θα μετατρέψουν τις φυλακές από σχολείο διαφθοράς και εγκλήματος σε ένα αποτελεσματικό σωφρονιστικό ίδρυμα.

Στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής συζητήσαμε επίσης και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας υποεπιτροπής, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου και του έργου του σοφρωνιστικού ιδρύματος.

Δυστυχώς οι φυλακές παραμένουν ο φτωχός συγγενής της κυβερνητικής πολιτικής και της ποινικής δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα, και ειδικότερα τους κυβερνώντες, είναι φυσιολογικό επακόλουθο της αδιαφορίας και της περιφρόνησης επιδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κώδικας της σιωπής ή η εσφαλμένη συναδελφική αλληλεγγύη που επικρατεί και στις Φυλακές, αποτελεί την κύρια αιτία της σήψης και διαφθοράς. Γι αυτό πρέπει να μελετηθεί το νομικό καθεστώς πρόσληψης και υπηρεσίας των δεσμοφυλάκων, καθώς και η εκπαίδευσή τους.

Δεν επιτρέπεται δεσμοφύλακες να φοβούνται ο ένας τον άλλο και να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Ούτε είναι δυνατό δεσμοφύλακες εκβιάζονται από φυλακισμένους. Δυστυχώς, οι νονοί του εγκλήματος διοικούν τους φυλακισμένους και ενεργούν ως κράτος εν κράτει στον χώρο των φυλακών.

Δεν δικαιούνται κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια και να πιστεύουν ότι επιτελούν το καθήκον τους.

Γι’ αυτό έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση, διαφορετικά να αναμένουμε την επόμενη και την επόμενη εγκληματική ενέργεια που θα κατευθύνεται από το χώρο των φυλακών.

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.