Ανακοίνωση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε απάντηση σε χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για εισαγωγή συντελεστή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, τα έριξε στον ΔΗΣΥ πως τάχατες δεν πήρε εξαίρεση από το ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, όπως κατά τα λεγόμενα του διεκδίκησε και πήρε η Μάλτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Επειδή εμείς δεν θεωρούμε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αδιάβαστος ή ανενημέρωτος, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως προβαίνει σε ακόμα ένα ψέμα. Και δεν θα αφήσουμε κανένα ψέμα να περάσει απαρατήρητο.
Ναι. Η εισαγωγή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύπρος και Μάλτα είχαν πάρει εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα μέχρι τις 31.12.2010. Η συνέχιση της εξαίρεσης της Μάλτας δόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Μαρτίου 2009 στην συνεδρία 2931 του Συμβουλίου και αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου 7048/09 μετά από αίτημα της. Στην εν λόγω συνεδρία ήταν παρών και ο κ. Σταυράκης.
Εάν η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έκανε και αυτή αίτηση για εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, όπως ακριβώς έκανε και η Μάλτα, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να την εγκρίνει. Απλώς συνειδητά αποφάσισαν όπως μην το πράξουν. Ακόμα και τώρα εάν αποταθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα εγκριθεί το αίτημα μας.
Είναι δικαίωμα της αριστερής κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια να δώσει €150εκ. αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο και να επιβάλει 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, και να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στον φτωχό και μη προνομιούχο πολίτη αυτής της χώρας. Για να πάρει €60εκ. κυρίως από τους μη προνομιούχους για να χρηματοδοτήσει τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο. Έτσι αντιλαμβάνεται την δίκαιη κοινωνία η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.
Και στο τέλος κανένας δεν θα έχει πραγματικό όφελος μιας και οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα αναλωθούν στις αυξημένες τιμές που θα υπάρξουν σε τρόφιμα και φάρμακα και από τις άλλες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται αισθητά. Όσο για τα κρατικά ταμεία, ενώ θα έχουν όφελος από τις εισπράξεις ΦΠΑ, αυτές θα αναλωθούν στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μέσω αύξησης της ΑΤΑ λόγω του επιπρόσθετου πληθωρισμού. Απλά θα δημιουργήσουμε έναν φαύλο κύκλο.
Και όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν οι κυβερνώντες έκαναν μια απλή αίτηση για παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιλογή τους ήταν να μην το πράξουν.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει μια απολογία.
Επισυνάπτουμε την απόφαση για την Μάλτα της 10ης Μαρτίου 2009, την οποία και μπορεί οποιοσδήποτε να βρει και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/106576.pdf.