του Αβέρωφ Νεοφύτου
Ένα σημαντικό και επίκαιρο θέμα είναι οι επίσημες προβλέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 4.8% για το 2012. Ήδη γνωρίζουμε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 9μηνο του 2012 είναι, δυστυχώς, 3.3% του ΑΕΠ. Πέρσι το έλλειμμα την ίδια περίοδο ήταν της τάξης του 3%, και η χρονιά έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα 6.3%. Δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα σημείωσε μια αύξηση 3.3 ποσοστιαίων μονάδων – δηλαδή διπλασιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η σύγκριση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Σεπτεμβρίου 2011 με τον Σεπτέμβριο του 2012 και η εκτροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζονται στα γραφήματα που ακολουθούν.


Επιπρόσθετα, τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 30εκ ευρώ. Τον φετινό Σεπτέμβριο το πλεόνασμα αυτό, όχι μόνο εξανεμίστηκε, αλλά μετατράπηκε σε έλλειμμα της τάξης των 100εκ ευρώ. Δηλαδή μια επιδείνωση της τάξης των 130εκ ευρώ, ή 0.8% του ΑΕΠ. Η επιδείνωση αυτή παρουσιάζεται στο γράφημα που ακολουθεί.

Εάν η ίδια εκτροπή και τάση παρουσιαστεί και φέτος, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Πώς είναι δυνατόν να εκτιμούμε, με την επίδοση του 9μηνου, που είναι δεδομένη, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 θα περιοριστεί στο 4.8% του ΑΕΠ; Οι ανεδαφικές εκτιμήσεις, στις οποίες στηρίζονταν οι οικονομικές πολιτικές, είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Ακόμα και την στιγμή αυτή, που προσπαθούμε να πείσουμε την Τρόικα να επιστρέψει, δεν παρουσιαζόμαστε σοβαροί με τις εκτιμήσεις μας, και διακινδυνεύουμε να χάσουμε την όποια αξιοπιστία μάς έχει μείνει στις διαπραγματεύσεις με αυτή. Πώς είναι δυνατόν να μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα όταν οι εκτιμήσεις μας για την πορεία των δημοσίων οικονομικών δεν είναι αντικειμενικές; Πώς θα έχουμε ελπίδα να εισακουστούν οι προτάσεις μας όταν η Τρόικα δεν θα λαμβάνει στα σοβαρά τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας; Και ακόμα και εάν τις λάβει υπόψη και αυτές στο τέλος του έτους πέσουν κατά πολύ έξω, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για εμάς, γιατί πιθανώς να πρέπει να αναθεωρηθούν και οι στόχοι του προγράμματος και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.