του Μάριου Μαυρίδη
Η επιτυχία της Ελλάδος να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η επιτυχία της Ελλάδας σηματοδοτεί μια νέα εποχή και για μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, όπου τα κυρίαρχα κράτη είναι αυτά που είναι νοικοκυρεμένα, με βιώσιμα δημόσια οικονομικά, και που με βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές είναι πλέον έξυπνες και μπορούν να ξεχωρίσουν τα κράτη που είναι αξιόχρεα για να επενδύσουν τα χρήματα τους.
Πριν οι αγορές δανείσουν ένα κράτος, εξετάζουν με λεπτομέρεια την οικονομία της χώρας, κυρίως τα δημόσια οικονομικά, για να διαπιστώσουν κατά πόσο η χώρα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνεια της. Η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, διότι από σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές. Η πιλοτική έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων ήταν απόλυτα επιτυχημένη αφού υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές, με το επιτόκιο δανεισμού να κυμαίνεται γύρω στο 5.1% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια στο επιτόκιο του 5.1%. Το πιο πιθανό είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και με χαμηλότερο επιτόκιο αφού η κατάσταση της οικονομίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται και στο προσεχές μέλλον. Η πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ήταν μακρά, δύσκολη και επώδυνη, και αφορούσε μέτρα λιτότητας, φορολογίες και μεταρρυθμίσεις. Αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς μνημόνιο.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει αυτά που έκανε επειδή είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, και αν δεν τα έκανε θα είχε χρεοκοπήσει εντελώς. Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και όλα τα προγνωστικά. Το γεγονός ότι οι αγορές την εμπιστεύονται, είναι ατράνταχτη απόδειξη ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδαμινός. Παρά τη μεγάλη επιτυχία της, η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. Το γεγονός ότι οι αγορές την εμπιστεύονται δεν σημαίνει ότι θα μπορεί αν δανείζεται όσα θέλει. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα €340 εκατομμύρια ή 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι περιορισμένες. Με τόσο ψηλό χρέος, η Ελλάδα επιβαρύνεται με ψηλό κόστος εξυπηρέτησης (τόκοι). Αν και το επιτόκιο που πλερώνει η Ελλάδα είναι χαμηλό, διότι τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το 7% του συνολικού ονομαστικού ΑΕΠ θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.
Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να παράγει 7% περισσότερα από ότι θα καταναλώνει για να διατηρεί το χρέος της βιώσιμο. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Μπορούμε και εμείς.