Η Ευρώπη διαψεύδει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης

10 Φεβρουαρίου, 2014

 

 

Σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χριστόφορου Φωκαΐδη για την κίνηση Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος κατά της Κύπρου και για τη μείωση μισθού των βουλευτών:

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου επιβεβαιώνει, δυστυχώς,  όλους όσοι με σοβαρότητα και ορθολογισμό ανέλυαν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και διαψεύδει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Με βάση τη σύσταση της Επιτροπής, η κυπριακή οικονομία τίθεται σε διαδικασία επιτήρησης και θα πρέπει τώρα, όχι μόνο να πάρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και να τα υλοποιήσει μέσα σε στενότερα χρονικά πλαίσια, κάτω από αυστηρό ευρωπαϊκό έλεγχο.

Μπορεί και άλλες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης, να έχουν μπει σε διαδικασία επιτήρησης αλλά το ποσοστό αύξησης του ελλείμματος που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, από 3,5% δηλαδή πλεόνασμα το 2007 σε 6.1% έλλειμμα το 2009, αποτελεί αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Θέλουμε να θυμίσουμε πως από τον καιρό που η κυβέρνηση επέμενε πως η κυπριακή οικονομία θα περάσει αλώβητη την οικονομική κρίση, εμείς προειδοποιούσαμε ότι το κόστος από τις λανθασμένες εκτιμήσεις και την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα πλήρωνε στο τέλος ο απλός πολίτης.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν εισάκουσαν στις προτάσεις μας αλλά και όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απεφάνθη τελικά ότι η οικονομία καίγεται, αντί να στρέψουν την προσοχή τους στο πώς περιορίζεται το σπάταλο κράτος αλλά και στο πώς δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη, στράφηκαν προς την κατεύθυνση της φορολόγησης αυτών που σε μια περίοδο ύφεσης αιμοδοτούν την οικονομία του τόπου. Αυτών που πρώτοι πληρώνουν το κόστος της κρίσης και που θα έπρεπε να τυγχάνουν της στήριξης του κράτους.

Οι πολίτες ανέμεναν από την κυβέρνηση εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών και νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Αντί αυτού τι παρακολουθούμε; Μέσα από απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση της Βουλής και με πρόταγμα τη συνθηματολογία περί εχόντων και μη εχόντων, να παίρνουν οι κυβερνώντες  35 εκ. από την τσέπη του απλού φορολογούμενου, για να εξοφληθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τα όσα συμβαίνουν σε ημικρατικό οργανισμό, λόγω της έλλειψης χρηστής διοίκησης αλλά και ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα διασφάλιζε τον έλεγχο, τη διαφάνεια αλλά και την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού.

Το αύριο δεν μπορεί να το κερδίσουμε ούτε με εργαλεία, ούτε με συνταγές του χθες. Κυβερνήσεις που αρνούνται σήμερα να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας εποχής, παραμένοντας προσκολλημένες στο χθες, είναι κυβερνήσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των μελλοντικών γενεών.

Περί Μείωσης Μισθού Βουλευτών

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο πρώτος, που από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προτείνει αυτό το μέτρο, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για να σταλεί ένα μήνυμα οικονομικής περισυλλογής προς την κοινωνία. Γι’ αυτό και το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση, αν ήταν προϊόν μιας συλλογικής και δεσμευτικής απόφασης όλων των κομμάτων στη Βουλή.

Το γιατί επέλεξαν κάποιοι να σπεύσουν και να κινηθούν μονομερώς προσδοκώντας στην αποκόμιση πολιτικού οφέλους, ας το κρίνουν οι πολίτες. Εμείς θυμίζουμε μόνο, ότι όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε για πρώτη φορά προτείνει αυτό το μέτρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, το είχε χαρακτηρίσει ως λαϊκισμό.

Ήταν και παραμένει θέση μας ότι αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για εντυπωσιοθηρία. Ούτε βεβαίως το 10% της αποκοπής του μισθού των βουλευτών θα λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα του τόπου. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει ένα δυνατό μήνυμα προς την κοινωνία. Κάποιοι φρόντισαν να το αχρηστέψουν κι’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση αρχής, όπως την είχαμε προτείνει από το Δεκέμβριο.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.