Αναγκαίες προβάλλουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο προκειμένου ο τόπος να βγει από τα οικονομικά προβλήματα. Επιβάλλεται δε η λήψη αναγκαίων μέτρων, τάχιστα μάλιστα, για να μειωθεί το έλλειμμα , να νοικοκυρευτεί το κράτος, να επικρατήσει δημοσιονομική πειθαρχία και συνθήκες ανάπτυξης . Αυτά είναι μερικά από τα κεντρικά συμπεράσματα του συνεδρίου το οποίο συνδιοργανώθηκε στις 11 Νοεμβρίου από την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους και από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: “Η κυπριακή οικονομία στον κυκλώνα της κρίσης”. Κύριος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας. Το συνέδριο άνοιξαν με τοποθετήσεις τους η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο επίτιμος Πρόεδρος του κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Νίκος Περιστιάνης.
Το συνέδριο ήταν χωρισμένο σε τρεις περιόδους στις οποίες συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Μάκης Κεραυνός και Νίκος Νικολαΐδης καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και ειδικοί επιστήμονες επί των θεμάτων της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Ανδρέας Θεοφάνους, Στέλιος Αμερικάνος, Άδωνης Γιάγκου, Γιάννος Χαραλαμπίδης.
Τα θέματα που απασχόλησαν ο συνέδριο ήταν:
1) η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και οι τρόποι αντιμετώπισής της με κύρια έμφαση την ανάγκη δομικών αλλαγών για τον περιορισμό του ελλείμματος που φθάνει στα 6,7% επί του ΑΕΠ, για την καταπολέμηση της ανεργίας που ανήλθε στο 7,8% με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης για την οικονομία η οποία ουσιαστικά βρίσκεται σε ύφεση αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης της μόλις που αναμένεται να αγγίξουν το 0,3% του ΑΕΠ.
2) η υφιστάμενη διεθνής – παγκόσμια οικονομική κρίση και η Κύπρος
3) η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τα θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα κυρίως συνοχής που αναδύονται στην παρούσα φάση εντός της ευρωζώνης.
Εκ της συζητήσεως προέκυψαν τα σοβαρά προβλήματα οικονομικής, θεσμικής και πολιτικής υφής που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, καθώς και η αδυναμία λήψεως αξιόπιστων μέτρων και αποφάσεων ώστε, να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κυρίως στις χώρες του νότου όπου, μετά την Ελλάδα, την σκυτάλη της αποσταθεροποίησης στο χώρο της ευρωζώνης παίρνει η Ιταλία με έλλειμμα που φτάνει τα 9,3 τρις ευρώ.