Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την επίσημη απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης προτού καθοριστεί η επόμενη κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο αναδεικνύει την δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε.
Από τις 25 Ιουλίου η Τρόικα κατέθεσε λεπτομερέστατα τις θέσεις της για το όλο φάσμα της κυπριακής οικονομίας. Και ενώ πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι επισήμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε τις προτάσεις της Τρόικας ούτε και τις σκέψεις και αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επανειλημμένως ότι το κράτος έχει λεφτά για ένα μήνα ακόμη, μέχρι και τον Οκτώβριο.
Διερωτόμαστε ειλικρινά και καλοπροαίρετα: Πότε η κυβέρνηση θα έχει έτοιμες τις αντιπροτάσεις της, πότε θα γίνει ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, πότε θα σταλούν οι αντιπροτάσεις στην Τρόικα, πότε θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο, πότε θα καταλήξουμε σε ενδεχόμενη συμφωνία, πότε αυτή η συμφωνία θα περάσει από κοινοβούλια σημαντικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης; Πότε θα μπορέσουμε να πάρουμε την πρώτη δόση για τις δημοσιονομικές μας ανάγκες, για να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για το Νοέμβριο και τους υπόλοιπους μήνες και για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας;
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια όχι μόνο στενεύουν αλλά εξαντλούνται. Και πρέπει η κυβέρνηση να έχει υπόψη ότι πέραν των υπολοίπων άλλων δυσκολιών, η εξάντληση του χρόνου αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας θέση.
Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε συλλογικά και υπεύθυνα για να καταλήξουμε από κοινού στην λύση εκείνη που θα οδηγήσει την χώρα μας στην έξοδο από το αφόρητο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό.