του Νίκου Τορναρίτη
Η κυβέρνηση Χριστόφια είναι βυθισμένη αυτό το διάστημα στην προσπάθεια για την πολιτική επιβίωσή της. Ορισμένα από τα πιο βασικά ζητήματα στρατηγικής έχουν περάσει απαρατήρητα. Θέτω τα εξής ερωτήματα: Έχει κάποιο σχέδιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για μια κρίσιμη τριμερή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ; Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Υπάρχει κανείς στον κυβερνητικό χώρο να μας ενημερώσει, αν βλέπει κάποια διασύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις;
Έχω την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σημαντικές παρασκηνιακές διεργασίες για το κυπριακό και όπως έχει συνηθίσει το Προεδρικό, τα πράγματα αφήνονται να εξελίσσονται στον αυτόματο πιλότο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει πολύ σημαντικές εκτιμήσεις στην έκθεση προόδου για την Τουρκία και τη στρατηγική της για τη Διεύρυνση. Ξεχωρίζω τα ακόλουθα:
«Η Τουρκία είναι χώρα κλειδί για την ασφάλεια και την ευημερία της ΕΕ»
· Έχει ήδη ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό εμπόριο
· Έχει εξελιχθεί σε σημαντική βιομηχανική πλατφόρμα για μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
· Είναι βασική συνιστώσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
· Με τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και τη συμμετοχή της στην G20 η Τουρκία έχει περαιτέρω ενισχύσει την οικονομική σημασία της
Η θέση που διατυπώνει η Επιτροπή, μας αφορά περισσότερο από άμεσα: «Η συμβολή της Τουρκίας σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων της ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με μια ενεργό και αξιόπιστη διαδικασία ένταξης. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί».
Ταυτόχρονα η Επιτροπή γράφει για το Κυπριακό: «Η Τουρκία ενθαρρύνεται να ενισχύσει κατά συγκεκριμένο τρόπο τη δέσμευση και συμβολή της» στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για επίλυση του κυπριακού: «Η επίλυση του Κυπριακού είναι στο συμφέρον όλων των μερών και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στη νοτιανατολική Μεσόγειο, θα προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες και θα δώσει ισχυρή ώθηση στις διαπραγματεύσεις ένταξης που έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο».
Με όλα αυτά τα στοιχεία, ο Δ. Χριστόφιας χρειάζεται επιτέλους να βάλει κάτω ένα σχέδιο, με βάση το οποίο θα ζητήσει από την Τουρκία χειροπιαστά ανταλλάγματα που σχετίζονται με το Κυπριακό ως προϋπόθεση για το ξεμπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της. Πιστεύω ότι αυτή η γραμμή θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στις συνομιλίες του ΟΗΕ, διαφορετικές από την παθητική αναμονή για μια προαναγγελθείσα αποτυχία. Από τη στιγμή που η Επιτροπή θέλει να δώσει ώθηση στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, θα ακούσει με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις μας για τον τρόπο να καταστεί ο διάλογος του ΟΗΕ ουσιαστικός και καρποφόρος στις πτυχές που αφορούν την ασφάλεια, την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης και το περιουσιακό. Μόνο έτσι θα βρούμε ερείσματα για να περάσουν οι θέσεις μας. Αλλιώς θα περιμένουμε να μετρήσουμε αν θα έχουμε λιγότερες, περισσότερες ή ίσες ευθύνες με τον Έρογλου για την πορεία προς τη διχοτόμηση.