Σε σημερινές δηλώσεις του για την οικονομία ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας καθώς και σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον αριθμό των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα:
Τα έγγραφα που αποκαλύπτονται σήμερα στον Τύπο, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι η πραγματικότητα για την κυπριακή οικονομία έχει ξεπεράσει τις ανησυχίες μας. Νοιώθουμε πάντοτε άβολα να γινόμαστε μάντεις κακών, όμως συναισθανόμαστε έντονα και την ευθύνη και υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε, να προειδοποιούμε και να διεκδικούμε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της επιδεινούμενης πορείας της κυπριακής οικονομίας.
Το έγγραφο με τις εκτιμήσεις, τις αναλύσεις και τις προειδοποιήσεις των τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών προς τον υπουργό Οικονομικών, που δημοσιεύεται σήμερα στον τύπο, τονίζει ότι η ανάγκη λήψης δραστικών διαρθρωτικών μέτρων είναι πλέον, επείγουσα και επιτακτική. Όταν οι αρμόδιοι τεχνοκράτες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν σε εφιαλτικά για την οικονομία μας συμπεράσματα για εκτόξευση της ανεργίας στο 8% και του ελλείμματος στο 6%, αλλά η κυβέρνηση ζει στην ψευδαίσθηση ότι εξήλθαμε της κρίσης, η αγωνία μας για την οικονομία του τόπου, κορυφώνεται. Η αδυναμία λήψης μέτρων προδιαγράφει δυσάρεστες εξελίξεις για την οικονομία μας.
Στις 13 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει τις προβλέψεις της για το 2011. Με ποιες προϋποθέσεις; Ποια μέτρα έλαβε η κυβέρνηση; Ακούστηκαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2011. Εμείς ζητούμε και απαιτούμε διαφάνεια. Η αλήθεια να βγει στο φως. Το υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία οφείλουν εδώ και τώρα να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του τριμήνου του 2011, για να ενημερωθούν όλοι για τα πραγματικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας.
Απασχολούμενοι στο δημόσιο
Η Στατιστική Υπηρεσία είναι η πηγή η οποία εκδίδει τα επίσημα στοιχεία της κυπριακής οικονομίας, και είναι σε αυτά που στηρίζονται οι εκθέσεις της Eurostat. Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πρόσφατα ότι συνιστά εθνική προδοσία να αμφισβητούνται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλά, σήμερα, έρχεται ο ίδιος να τα αμφισβητήσει. Όταν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύονται και σήμερα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα κατά 1040 άτομα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση για το 2010, αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά 1345, και ο υπουργός Οικονομικών το αμφισβητεί, τι πρέπει να υποθέσουμε; Τι να υποθέσουμε όταν η Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 5200 άτομα και ο υπουργός μιλά για μείωση;