του Χριστόφορου Φωκαΐδη
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγκαιρα και με ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών του οργάνων έχει προδιαγράψει τις παραμέτρους της επιδιωκόμενης λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έχουμε ξεκάθαρα δηλώσει πως οποιαδήποτε μετακίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το συμφωνημένο και διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο λύσης, θα έδινε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προβάλει ανενόχλητη τις αξιώσεις της για συνομοσπονδία, με αποτέλεσμα το οριστικό ναυάγιο της προσπάθειας για λύση και την εξίσου επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές.
Mε σειρά γραπτών υπομνημάτων προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στο Εθνικό Συμβούλιο, o Δημοκρατικός Συναγερμός έχει καταστήσει σαφές πως επιβάλλεται να υπάρχει μια εκ των προτέρων διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, σ’ ότι αφορά στις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι εκ των υστέρων ενημέρωση. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πλευρά μας κατέρχεται στις συνομιλίες με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αλλά και ότι διασφαλίζονται συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εισηγήσεις και προτροπές μας αυτό δεν έγινε. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταθέτει προτάσεις, χωρίς αυτές να έχουν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.
Εμείς, από την αρχή είχαμε τονίσει πως δεν νοείται από πλευράς διαπραγμάτευσης, η δική μας πλευρά να προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς να λαμβάνει ανταλλάγματα αντίστοιχης αξίας.
Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πως ανέμενε τα αντίδωρα από την τουρκική πλευρά, τα οποία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί ποια θα είναι και πότε θα δοθούν, ιδιαίτερα λαμβανομένου υπόψη πως μετά τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε απέναντι μας ένα νέο συνομιλητή με πολύ πιο σκληρές και ακραίες θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς δηλώσαμε πως προκειμένου να προστατεύσουμε τον διαπραγματευτή μας, δεν θα ήταν σωστό να ζητείται η απόσυρση προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί γιατί κάτι τέτοιο θα τον εξευτέλιζε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και θα μείωνε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει μια διαφοροποίηση κάποιων προτάσεων στο πλαίσιο του συνολικού πλαισίου λύσης κατά τρόπο που, χωρίς να εκθέτουν την πλευρά μας, να ικανοποιούν κάποιες των ανησυχιών που εκφράζονται. Σ’ ότι αφορά στην ομοσπονδιακή προεδρία, παραδείγματος χάριν, έχει μεγάλη σημασία ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου/αντιπροέδρου, ποιος ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών και όχι μόνο η εκ περιτροπής προεδρία.
Συνεπώς, θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν και παραμένει πως δεν ενδείκνυται ο δημόσιος σχολιασμός επιμέρους πτυχών της διαπραγμάτευσης αφού ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης συνολικής πρότασης λύσης, μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία και τις πρόνοιες που τη συνθέτουν.