του Νίκου Τορναρίτη
Συχνά γίνεται λόγος ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στο κυπριακό. Αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην αλήθεια. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το κυπριακό. Ειδικά στα μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει μονολιθικότητα. Η «μονολιθικότητα» είναι αντίθετη με τη φύση των μεγάλων φιλελεύθερων παρατάξεων. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι διαφορετικές γνώμες γύρω από το κυπριακό έχουν μακρά ιστορία, έτσι οικοδομήθηκε η παράταξή μας!
Ο ΔΗΣΥ από την άλλη δεν στερείται πυξίδας. Διαθέτουμε βασική κατεύθυνση, διαθέτουμε τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, θέσεις που έτυχαν επεξεργασίας και υιοθέτησης από τα Παγκύπρια Συνέδρια της παράταξης μας και τις οποίες εκφράζει με επάρκεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Τις αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων του ΔΗΣΥ οφείλουμε να τις σεβόμαστε και να τις προβάλλουμε, ειδικά όταν αυτές αναφέρονται στο κυπριακό. Είναι χρέος όλων μας να περιφρουρούμε την ενότητα της παράταξης γιατί πάνω σε αυτό το κλαδί της ενότητας καθόμαστε όλοι. Εάν κάποιοι επιχειρήσουν να πριονίσουν την συναγερμική ενότητα θα αποτύχουν και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον συναγερμικό κόσμο που κριτικά μας παρακολουθεί.
Προσωπικά πιστεύω στις δημοκρατικές διαδικασίες, πιστεύω στην πολιτική γραμμή που το κόμμα έχει υιοθετήσει, αγωνίζομαι γι’ αυτήν, γιατί δίνω πρώτη προτεραιότητα στην υπόθεση της Κύπρου. Τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν το εθνικό καλό, να βάζουν την Κύπρο πάνω από το κόμμα και να εργάζονται για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την τούρκικη κατοχή. Πιστεύω βαθιά ότι πρώτος στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο αγώνας για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση και να αγωνιστούμε ώστε να επανενωθεί η πατρίδα μας. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων εάν με τις παραλείψεις ή τις ενέργειές μας, επιτρέψουμε να γίνουμε η τελευταία γενιά των ελληνοκυπρίων που έζησε στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία, στην Κερύνεια…
Εμείς υποστηρίζουμε την ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό όπως διαγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις δύο Συμφωνίες Κορυφής. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να λυθεί το κυπριακό και πάνω σε αυτό το σημείο έχουμε διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ο ΔΗΣΥ δημόσια ζήτησε αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική. Ζητήσαμε πιο ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα. Ζητήσαμε συστηματική ενημέρωση των κομμάτων. Ζητήσαμε νέα συλλογικότητα. Ζητήσαμε διαβουλεύσεις με τα κόμματα πριν από την κατάθεση προτάσεων στις συνομιλίες. Ζητήσαμε αξιοποίηση της ΕΕ για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Ζητήσαμε απόλυτη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ζητήσαμε τη συμμετοχή της ΕΕ σε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων που να ταιριάζει σε ένα κράτος-μέλος της Ένωσης.
Το δίλημμα για τον ΔΗΣΥ είναι σαφές: ή θα αφήσουμε τα πράγματα βήμα βήμα να οδηγηθούν στη σταδιακή διχοτόμηση, ή θα συμβάλουμε με πνεύμα ευθύνης στην επίλυσή του εθνικού μας θέματος εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετική κατάληξη. Δεν υποστηρίζουμε την όποια λύση ή την πρόχειρη λύση. Θέτουμε προϋποθέσεις, και διατυπώνουμε εισηγήσεις ώστε η επίλυση να ανταποκρίνεται στις εύλογες ανησυχίες μας και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Πιστεύω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα διευρύνει ακόμα περισσότερο την επιρροή του εφόσον κρατά την γραμμή της ενότητας, της συνεργασίας, και της καθαρής θέσης εκεί που το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να είμαστε ωφέλιμοι για την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό. Οι πολίτες με την ψήφο τους σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις έδωσαν δύναμη στην παράταξή μας να συνεχίσει τον αγώνα για την επίλυση. Η γραμμή μας είναι σωστή γιατί είναι γραμμή ευθύνης. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό επιλέγουμε να είμαστε ωφέλιμοι όχι κατ’ ανάγκη αρεστοί…