Δήλωση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δημοκρατικού Συναγερμού Λίας Γωργιάδη:
Η 10 Δεκεμβρίου τιμάται παγκόσμια σαν η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι η μέρα που η Γενική Συνέλευση των Η.Ε. το 1948 υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προσβλέπει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας σαν απαραίτητο στοιχείο για την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η επίκληση και απαίτηση για εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η ελπίδα, το όπλο και η ασπίδα προστασίας των αδυνάτων ενάντια της δύναμης των ισχυρών.
Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και κατέλαβε το 37% των εδαφών της, εκτόπισε 200.000 Ε/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους καταπατώντας τα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων της μέχρι σήμερα. Η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 σαν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να είναι θύμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Οι Ε/Κ επιθυμούν και επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης και στόχο έχουν την επανένωση της πατρίδας τους με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς για μια ενωμένη Κύπρο. Οι Τ/Κ είναι υποταγείς στις εντολές της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί λύση αλλά η προσπάθεια της είναι η δημιουργία συνομοσπονδίας με δύο κράτη και σε βάθος χρόνου η κατάληψη όλης της Κύπρου.
Η πολιτική της Τουρκίας στοχεύει στην εδραίωση της θέσης της στο διεθνές επίπεδο ως υπερδύναμης της περιοχής, από τη μία πλευρά ζητώντας την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη πλευρά και παράλληλα είναι το μόνο κράτος που έχει ανοικτή επικοινωνία με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται κάτω από διεθνή κατηγορία για το πυρηνικό του πρόγραμμα της και βρίσκεται υπό κατηγορία από τη διεθνή κοινότητα.
Η διεθνής κοινωνία δυστυχώς, παραγνωρίζοντας τις ουσιαστικές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Τουρκίας, Κούρδων, Αρμενίων, Χριστιανών κ.λ.π. αποδέχεται τα ωραία λόγια και την προπαγάνδα της Τουρκίας και της επιτρέπει με βάση τα δικά της συμφέροντα να καταπατεί τα δικαιώματα των Κυπρίων και επιπλέον να απειλεί γειτονικές χώρες που δεν συμφωνούν με τα σχέδια και δρώμενα της.
Οι Ε/Κ έχουμε υποχρέωση και καθήκον στις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που θα έρθουν να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε τα κοινά σημεία που μας ενώνουν και μέσα από τα πολιτικά μας κόμματα να δώσουμε την μάχη για την επανένωση της πατρίδας μας και την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρει το βάρος να επιτύχει την ενότητα. Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται με το μονόδρομο των προεκλογικών προτάσεων και δεσμεύσεων, ούτε με τον αποκλεισμό κάθε διαφωνούντος.
Ο τέως Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε δείγματα γραφής της συναίνεσης, συνδιαλλαγής και διαλόγου, άκουγε την αντίθετη άποψη με σεβασμό αλλά κυρίως δεν μετέφερε και δεν παρουσίαζε έξω των συνόρων της Κύπρου ισχυρισμούς που επέτρεπαν στους φίλους και εχθρούς να μας εκμεταλλεύονται.
Οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας, οφείλουμε όλοι και όλες να εργαζόμαστε για την σωτηρία της και μέσα από τις διεθνείς ίντρικες, τα διεθνή συμφέροντα, να έχουμε την ευελιξία της επιλογής των αγώνων που θα θωρακίζουν το κυπριακό κράτος και θα αποσκοπούν στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων κυρίως των προσφύγων με φάρο και οδηγό την επιστροφή στην πατρώα γη.
Ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται για την ενότητα των δυνάμεων για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου. Εισηγήθηκε μέτρα και απλώνει το χέρι του σε όλα τα άλλα κόμματα και προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η Κύπρος ανήκει σε όλους και όλες, ανεξάρτητα πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων. Ο χρόνος κυλά σε βάρος μας, ας μην ζήσουμε τη στιγμή που θα οδυρόμαστε και φωνάζουμε. «Εάλω η Κύπρος» αλλά ας κτίσουμε τις προϋποθέσεις για ειρήνη, ανάπτυξη, ενότητα μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.