Διακήρυξη του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
Η παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να μας υπενθυμίζει ότι κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς εορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωσή της. Επίσης το 2012 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη θέσπιση της οδηγίας ΦΥΣΗ 2000 για προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας.
Μετά από μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν και πάλι στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+) για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης που περιλαμβάνει την κοινωνία, την οικονομία, και το περιβάλλον.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2012 είναι «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;»ΟΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο φετινό μήνυμά του χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη μέτρηση της ανάπτυξης και του πλούτου μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης χαιρετίζει τον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρα περιβάλλοντος και ειδικότερα την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης η οποία να συνοδεύεται από την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων για οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της ευημερίας των πολιτών και της κοινωνίας. Κύριο μέλημα της κάθε ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και η αειφόρος προστασία των φυσικών πόρων.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι η Πράσινη Ανάπτυξη/Οικονομία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες ως ένα απλό σύνθημα. Επιβάλλεται να καθιερωθεί ως ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης και νέος τρόπο ζωής .
Η Κύπρος μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού κεκτημένου έχει την υποχρέωση να προωθήσει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική για την επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης και οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές, την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, και το φυσικό και αστικό περιβάλλον.
Για να καταστεί όμως εφικτή η εφαρμογή μιας πράσινες ανάπτυξης και οικονομίας επιβάλλεται η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς της κοινωνίας η οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την συνεχή εκπαίδευση (αρχίζοντας από τα σχολεία) και τη συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών για άσκηση πιέσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των πόρων. Σύνθημα όλων μας πρέπει να είναι «το περιβάλλον ανήκει σε όλους και έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά τους φυσικούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη».