του Αβέρωφ Νεοφύτου
Απάντηση σε Άρθρο του κ. Στέφανου Στεφάνου στον Φιλελεύθερο της 20ης Ιουνίου 2010
Ο κ. Στεφάνου επικαλείται μια Γερμανική εισήγηση προς την υπόλοιπη Ευρώπη για να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση να αυξήσει τον εταιρικό φόρο. Αυτό που παραλείπει ο κ. Στεφάνου είναι πως η Γερμανική εισήγηση είναι για την δημιουργία ενός Ταμείου Σταθερότητας για μελλοντική χρήση σε περίπτωση κρίσεως για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την διάσωση τραπεζών. Στο ταμείο αυτό θα συνεισφέρουν όλες οι Γερμανικές τράπεζες και η συνεισφορά τους θα εξαρτάται από τον κίνδυνο που φέρουν προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Είναι εμφανές πως δεν πρόκειται για φορολογία, αλλά πρόκειται για την δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα υπάρχει ως ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε αντίθεση με την περίπτωση της Κύπρου όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει δημοσιονομικές τρύπες. Κατά την διάρκεια της κρίσης, η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στηρίξει με €480δις το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Σε αντίθεση με την Κύπρο όπου η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να βάλει ούτε ένα σεντ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με εξαίρεση τα 2,2δις ευρώ που δανειστήκαμε φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, όπου το κράτος είχε και όφελος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, γιατί δανείστηκε με επιτόκιο 1% και το δάνεισε προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με επιτόκιο 1,75%.
Ο κ. Στεφάνου συνεχίζει στο άρθρο του και προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, με μια βεβαιότητα μάλιστα που σοκάρει.«Αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί» δηλώνει με σιγουριά, για τις προειδοποιήσεις πως εταιρίες θα φύγουν από την Κύπρο λόγω της κυβερνητικής απόφασης. Και αυτό ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επαγγελματικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν για το αντίθετο. ΣΕΛΚ, ΚΕΒΕ, CIPA, Δικηγορικός Σύλλογος, και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, εξέδωσαν ανακοινώσεις που προειδοποιούν για την σοβαρότητα του ζητήματος και για την μεγάλη πιθανότητα να πληγεί η κυπριακή οικονομία. Προφανώς ο κ. Στεφάνου είναι σίγουρος για το αντίθετο και γνωρίζει καλύτερα από όλους μας.
Ερωτά στην συνέχεια ο κ. Στεφάνου: «Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα για να μπορεί το κράτος να αναπτύσσει την κοινωνική και αναπτυξιακή του πολιτική;» Ακόμα δεν κατάλαβαν πως οι προσπάθειες δεν πρέπει να επικεντρώνονται προς την μεριά των εσόδων αλλά θα πρέπει να εστιαστούν προς τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι άλλωστε που προβληματίζει και την ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα μας και το επισημαίνει στις παρατηρήσεις της, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές προβλέψεις ως αισιόδοξες.
Και τέλος οι ιδεολογικές αγκυλώσεις φαίνονται στο τέλος του άρθρου του. Τονίζει πως πρέπει πρώτα «ο πλούτος» να συμβάλει προς την αύξηση των εσόδων του κράτους. Αυτό που δεν συνειδητοποίησαν ακόμα οι κυβερνώντες είναι πως «ο πλούτος» χρειάζεται κίνητρα για να επενδύσει. Εάν η κυβέρνηση προσφέρει τα αναγκαία κίνητρα, τότε μέσω των επενδύσεων αυτών θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το κράτος με την σειρά του θα έχει πρόσθετα έσοδα. Έτσι οι πολίτες βρίσκουν δουλειά, το κράτος έχει έσοδα και η κοινωνία ευημερεί. Η αύξηση του εταιρικού φόρου, εκτός από επικίνδυνη για την οικονομία μας, και με τις πολλές αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις που είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει, δεν συνεπάγεται και αύξηση των κρατικών εσόδων.
Είναι πιθανόν η απόφαση αυτή να τερματίσει την προσέλκυση εταιριών στην Κύπρο και να οδηγήσει πολλές εταιρίες σε αλλαγή έδρας. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε επέκταση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Άρα είναι πιθανόν να οδηγήσουμε σε στασιμότητα τον πιο αποδοτικό κλάδο της οικονομίας μας και μάλιστα να μην επιτευχθεί ούτε ο στόχος για αύξηση των κρατικών εσόδων. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουμε και μείωση στα έσοδα από τον εταιρικό φόρο βάσει αυτής της επικίνδυνης και πρόχειρης κυβερνητικής απόφασης, η οποία πάρθηκε σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η άστοχη και επικίνδυνη πρόθεση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ένα κλίμα πρωτόγνωρης εταιρικής αναστάτωσης. Αντί να δούμε την κυβέρνηση να εστιάζει τις προσπάθειες της στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και στην στήριξη της ανάπτυξης, βλέπουμε να ανακοινώνεται ένα μέτρο που μόνο σαν πρόθεση προκαλεί αναστάτωση και η πιθανή εφαρμογή του μεγάλη ζημιά.
Αφού η κυβέρνηση δεν ακούει εισηγήσεις του ΔΗΣΥ, ας ακούσει τουλάχιστον τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών του τομέα που ήδη εξέδωσαν ανακοινώσεις για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.