Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παρασκευή, θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την οικονομία.
Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε στα γραφεία του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, με θέμα το νέο πακέτο μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Ο σεβασμός προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ζητήσαμε να έχουμε επαφή, να ενημερώσουμε για την κατάσταση της οικονομίας και να εξηγήσουμε και τις δικές μας θέσεις, είπε.
«Θα πρέπει να πω ότι η αντιπολίτευση δεν είναι η κυβέρνηση για να διαπραγματεύεται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αντιπολίτευση ήρθη στο ύψος των περιστάσεων τείνοντας χέρι βοήθειας προς την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα», πρόσθεσε.
Δυσκολίες, συνέχισε, «οι οποίες θα γίνουν πολύ χειρότερες, και τα μέτρα θα είναι πολύ πιο οδυνηρά εάν επιτρέψουμε από την αδράνεια ή τον καιροσκοπισμό μας -παραδείγματος χάριν μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν -να οδηγηθούμε στον μηχανισμό στήριξης, οπότε δεν θα αποφασίζουμε εμείς, αλλά άλλοι θα αποφασίζουν και θα μας επιβάλλουν».
Προειδοποίησε ότι «είναι τότε που θα επιβληθούν οδυνηρότατα μέτρα εις βάρος και των εργαζομένων», εκφράζοντας τη θέση ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
«Διαφορετικά», όπως είπε, «θα υπάρχει ένας ατέρμων διάλογος, ο οποίος δεν βλέπω πού θα οδηγήσει».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο χρόνος περιορίζεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που όχι μόνο θα μας επιβληθούν κυρώσεις για τυχόν παραλείψεις προσαρμογής προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά την ίδια ώρα και η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των συνδικαλιστών όπως για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να συμβάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και ο πλούτος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε : «θέλω να είμαστε δίκαιοι απέναντι στο τι συμβαίνει. Έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα δέκα νομοθεσίες που αφορούν φορολογίες του πλούτου. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η επιπλέον επιβάρυνση του πλούτου».
«Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι», πρόσθεσε, « θα πρέπει να πούμε ότι εάν ήταν μόνο οι εργαζόμενοι που συνεισέφεραν, τότε τα έσοδα του κράτους θα ήταν σημαντικά πιο μειωμένα», και ανέφερε ότι «οι εταιρείες πληρώνουν τις φορολογίες τους, έχουν επιβαρυνθεί με σωρεία άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, θα επιβαρυνθούν επιπλέον».
«Θέλουμε να είναι ισοζυγισμένη η συνεισφορά από όλους, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνει και συνείδηση ότι οι πλείστες όσες των εταιρειών βρίσκονται ήδη σε μια πορεία χρεοκοπίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης», είπε.
Είναι ο καιρός, συνέχισε, «να φύγουμε από τα συνθήματα και να δούμε τις πραγματικότητες», προσθέτοντας ότι «εάν απαιτείται να φορολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία θα δούμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και θα το υιοθετήσουμε». Επανέλαβε ότι «ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη, θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που μας αναλογεί προκειμένου να διασωθεί η οικονομία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα και να προστατέψουμε τους εργαζόμενους από περιπέτειες που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες που έχουν τεθεί κάτω από τους μηχανισμούς επιτήρησης».
Συνεπώς, είπε, «αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι πώς να συμβάλουμε κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στο να τεθεί πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες η οικονομία και η ευημερία των πολιτών και να υπάρξει μια ισοζυγισμένη συνεισφορά από όλους».
Σχολιάζοντας εάν θα έπρεπε να συμμετάσχουν και οι συντεχνίες στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πρωτόγνωρο» και εξήγησε ότι «αυτό που συμβαίνει κατά κανόνα είναι να προηγείται ο διάλογος κυβέρνησης – συντεχνιών και εν συνεχεία να ζητείται η στήριξη των πολιτικών δυνάμεων στα όσα έχουν αποφασιστεί» .
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τα μέτρα που θα αποφασιστούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τις συντεχνίες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό το σενάριο έχει παιχτεί στο παρελθόν και οδήγησε στην αναίρεση των όσων συμφωνήθηκαν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθεί».
«Εάν αυτά που θα αποφασιστούν θα αναλάβει η κυβέρνηση να τα μεταφέρει στους εργαζόμενους και να τους πείσει, τότε καλώς. Αν θα συζητηθούν κάποια μέτρα και εν συνεχεία υπάρξει διάλογος και υπάρξει υπαναχώρηση, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να προηγηθεί και να ολοκληρωθεί ο διάλογος εντός 24ώρου με τους εργαζόμενους και τότε να συνέλθουν οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις», κατέληξε.