Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης συμμετέχει εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στη Βουδαπέστη με θέμα την ιδιομορφία και την αυτονομία του αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε παρέμβασή του ο κ. Τορναρίτης, υπογράμμισε τη σημασία της υιοθέτησης της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007. Η Λευκή Βίβλος κατοχυρώνει την αυτονομία των αθλητικών οργανώσεων και αναπτύσσει την έννοια της ιδιομορφίας του αθλητισμού στις τρέχουσες αρμοδιότητες της Ε.Ε. και προτείνει σωρεία συγκεκριμένων ενεργειών προς υλοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο λεπτομερές Σχέδιο Δράσης Pierre de Coubertin. Συνεχίζοντας, ο Κύπριος βουλευτής, σημείωσε ότι και η Διακήρυξη της Νίκαιας (Δεκέμβριος 2000) αναγνώρισε τη σημασία της αυτονομίας των αθλητικών δομών και υποστήριξε τη διατήρηση των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών του αθλητισμού, ενώ η Συνθήκη της Λισσαβόνας μας παίρνει ακόμη και ένα βήμα προς τα εμπρός, με την αναγνώριση του πολύτιμου ρόλου του αθλητισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο κ. Τορναρίτης, τόνισε, εξάλλου, ότι παρά τα σημαντικά πολιτικά βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ειδικά όσον αφορά στην υλοποίηση.
Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε την ανάγκη παροχής σαφέστερων νομικών κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας την ανάγκη διευκρίνισης της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στις αθλητικές οργανώσεις, του καθορισμού των ορίων της αυτονομίας, καθώς και της διευκρίνισης των αρμοδιοτήτων των αθλητικών οργανώσεων.
Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε επίσης ότι η αθλητική δραστηριότητα υπόκειται στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και ότι ο αθλητισμός είναι αλληλένδετος με πτυχές του κοινοτικού δικαίου, που αφορούν στην απαγόρευση των διακρίσεων βάσει εθνικότητας, υπηκοότητας και φύλου.
Ο κ. Τορναρίτης, τόνισε, τέλος, ότι η αυτονομία του αθλητισμού δε θα πρέπει να υπονομεύσει τις κοινές προσπάθειές μας για καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και άλλες μορφές οικονομικού εγκλήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντατικοποίησης και ενδυνάμωσης του δομημένου διαλόγου, της συνεργασίας και του συντονισμού με όλους τους αθλητικούς παράγοντες στο τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στη διάσκεψη, που διοργανώνεται από την Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν εκτός από τον κ Τορναρίτης και τα μέλη, κ.κ. Γιαννάκης Γαβριήλ και Νεόφυτος Κωνσταντίνου.
Τη διάσκεψη προσφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Τουρισμού της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, κ. ErikBánki, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγγαρίας, κ. PálSchmitt, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ολυμπιακών Επιτροπών, κ. PatrickHickey και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κ. JosephS. Blatter.