Σε δήλωση του Επιτρόπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσου Μητσόπουλου γίνεται αναφορά στη Διάσκεψη του Κανκούν και στην πρόταση του ΔΗΣΥ για τη δημιουργία συντονιστικού φορέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την πρόληψη του φαινομένου της απερήμωσης στην Κύπρο:
Ενώ σήμερα αρχίζει στο Κανκούν του Μεξικού η διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις δεν είναι δυστυχώς καθόλου ενθαρρυντικά. Μια μικρή σχετικά ομάδα κρατών – ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία – που είναι ωστόσο υπεύθυνα για τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αρνείται να δεσμευτεί κατά τρόπο κατηγορηματικό σε εφικτούς στόχους για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι 200 κρατών με εντελώς διαφορετικά προβλήματα και με συγκρουόμενα συνήθως συμφέροντα, χώρες όπως π.χ. η Κίνα, οι ΗΠΑ, οι Μαλδίβες και τα κρατίδια της Πολυνησίας που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, καλούνται να λάβουν αποφάσεις ευθύνης για το μέλλον του πλανήτη και την επιβίωση του ανθρώπου.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει στον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ε.Ε. θέτοντας φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους. Η Ε.Ε. αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας. Δεσμευτικός στόχος της Ευρώπης παραμένει η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020. Παρά ταύτα η μονομερής και άνευ όρων δέσμευση της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών μέχρι 30%, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από ρητή και κατηγορηματική δέσμευση των υπολοίπων βιομηχανικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, θα ήταν ανώφελη και θα αποτελούσε πράξη που θα υπονόμευε τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης. Πρέπει να γίνει σαφές στη διάσκεψη του Κανκούν ότι η ευρωπαίκή βιομηχανία υφίσταται ήδη τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ανερχόμενες ασιατικές κυρίως οικονομίες με τα εξευτελιστικά μεροκόματα και την συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Και γι αυτό οι αποφάσεις που αφορούν στη μείωση των ρύπων θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη και κυρίως τα βιομηχανικά, χωρίς εξαιρέσεις.
Τέλος ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνειδητοποιώντας τις άμεσες επιπτώσεις που έχει στο κλίμα και το περιβάλλον της Κύπρου η κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι μέσα στη ζώνη που αμεσότερα κινδυνεύει από το φαινόμενο της απερήμωσης, κατέθεσε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη δημιουργία συντονιστικού φορέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την πρόληψη του φαινομένου της απερήμωσης στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα με επιστολή που έχω αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Αυγούστου 2010 εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού ως Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσων, εισηγούμαστε τη «σύσταση ενός συντονιστικού φορέα για την επιστημονική, πολυδιάστατη και συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, των ιδιαίτερων επιπτώσεων που έχει στο κλίμα και το περιβάλλον της Κύπρου και την επεξεργασία, εισήγηση και προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της απερήμωσης στο νησί μας. Στον φορέα αυτό θα μπορούσαν να μετέχουν όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες καθώς επίσης και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου μας που παρακολουθούν πάνω σε επιστημονική και συστηματική βάση το φαινόμενο. Απώτερος στόχος η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση στην Κύπρο των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ειδικά του φαινομένου της απερήμωσης».
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την προσδοκία, η διάσκεψη του Κανκούν να πετύχει τους στόχους της και να στείλει μήνυμα ελπίδας και ασιοδοξίας στην αθρωπότητα για το μέλλον και την επιβίωση του πλανήτη μας.